Proszę o pomoc
Doniuu ;): Średnicą, okręgu jest odcinek AB. Napisz równanie tego okręgu, gdy:
a) A=(−3,6) B=(1,−2)
b) A=(−5,−2) B=(3,8)
19 paź 20:05
mila: podaj równanie okręgu
19 paź 20:11
Doniuu ;): (x−a)2 + (y−b)2=r2
19 paź 20:17
mila: wiesz co to jest a i b ?
19 paź 20:19
Joasia:
| | xA+xB | | yA+yB | |
Obliczamy środek AB tj |
| =−1 ; |
| =2 czyli (−1,2) to środek okręgu. |
| | 2 | | 2 | |
Obliczamy dł odcinka AB
√(xA−xB)2 +(yA−yB)2=
√80=4
√5, czyli r=2
√5.
Podstawiamy do wzoru (x+1)
2+(y−2)
2 =2
√5
19 paź 20:20
Joasia: (x+1)
2+(y−2)
2 =20

bo r
2
19 paź 20:21
Joasia: a i b to współrzędne środka okręgu
19 paź 20:22
mila: Joasiu próbowałam to wytłumaczyć
19 paź 20:27
mila: Joasiu próbowałam to wytłumaczyć
19 paź 20:27
Doniuu ;): bo jeszcze jakośpodstawia się do takich wzorów:
Sa=Xa+Xa2
Sb=Xb+Xb2
19 paź 20:28
Doniuu ;): Dzięki
19 paź 20:29
mila: Jeżeli punkty A i B lezą na końcach średnicy to środek okregu liczysz tak jak średnią dwóch
ocen .Dodajesz i dzielisz na 2 Sa to właśnie współrzedna środka okręgu x a Sb to
współrzędna środka okręgu y
19 paź 20:34