średnia arytmetyczna
Feluś: Srednia arytmetyczna liczb x,y,z jest równa 5. oblicz srednia arytmetyczna licz 2x,2y,2z
19 paź 20:04
think: | x + y + z | |
| = 5 ⇒ x + y + z = 10 |
| 2 | |
| 2x + 2y + 2z | | 2(x + y + z) | |
| = |
| = ... |
| 2 | | 2 | |
19 paź 20:06
Grześ:
| 2x+2y+2z | | 2(x+y+z) | |
| = |
| =.....  |
| 3 | | 3 | |
19 paź 20:06
Grześ: Oj think,
19 paź 20:06
Grześ:
19 paź 20:06
think: nom co racja to racja, gdzięki Grześ
19 paź 20:10
Feluś: no a dalej?
19 paź 20:10
M4ciek: Podstaw?
19 paź 20:12
Feluś: czyli 10/3?
19 paź 20:12
think: poprawiając się
| x+y+z | |
| = 5 ⇒ x + y + z = 15 |
| 3 | |
19 paź 20:14
Feluś: dzieki
19 paź 20:20