dowodzenie
:): Mam dowieść, że :
(a+b) do potęgi drugiej = a do kwadratu + 2ab + b do kwadratu
a do kwadratu − b do kwadratu = (a−b) (a+b)
19 paź 19:53
Grześ: Ale w jaki sposób

Jeśli algebraicznie, to potraktuj je jak wielomiany i zgrupuj. Nie wiem w jaki inny sposób
niby.
19 paź 19:54
Jack:
można również geometrycznie, ale algebraicznie to po prostu (a+b)2=(a+b)(a+b) i wymnażasz
każdy przez każdy.
19 paź 19:55
Grześ:

Geometrycznie, tak, Czyli, że mamy kwadrat o bokach a+b. Przypomniało mi się

A drugi przykład geometrycznie byłoby, że mamy Większy kwadrat o boku a, i mniejszy kwadrat o
boku b, który zawierałby się w 2 bokach poprzedniego. Taki rysunek:
19 paź 19:58
Grześ: Myślę, że pole tego wycinka o kształcie L tyle będzie wynosić.
19 paź 19:59