Anna: Dla jakich wartości współczynników p,q, r wielomian W(x)= X64 + px3 + qx2 + rx + 1 jest
równy wielomianowi p(x)+ (x2 + 5x - 1)2
prosze o pomoc naprawde nie potrafie tego zrobic:(
4 sty 20:25
nalepek: trzeba po prostu przyrównać te wielomiany do siebie

najpierw zacznij od uporządkowania wielomianu P(x)
P(x)=(x
2+5x-1)
2
P(x)=(x
2+5x-1)*(x
2+5x-1)
P(x)=x
4+5x
3-x
2+5x
3+25x
2-5x-x
2-5x+1
porządkowanie
P(x)=x
4+10x
3+23x
2-10x+1
równość wielomianów polega na tym, że współczynniki przy tych samych potęgach muszą być
takie same
W(x)=P(x)
x
4+px
3+qx
2+rx+1=x
4+10x
3+23x
2-10x+1
więc
px
3=10x
3
p=10
q=23
r=-10
i tyle
4 sty 20:34
Basia:
p(x)= (x2)2 + (5x)2 + 12 + 2x2*5x + 2x2*(-1) +2*5x*(-1) =
x4 + 25x2 + 1 + 10x3 - 2x2 -10x =
x4 + 10x3 +23x2 -10x +1
czyli p=10 q=23 r=-10
4 sty 20:37
Anna: aaa no to nie bylo takie trudne a ja wymyslalam cuda niewidy...thx
4 sty 20:39