help
Anulka1990: W pudełku są 2 kule białe i 3 zielone.Losujemy jedną kulę, odkładamy ją na bok, a następnie
losujemy dtugą.Oblicz prawdopodobieństwo tego, że wśród wylosowanych kul dokładnie jedna jest
zielona.
19 paź 19:33
19 paź 19:45
Anulka1990: ja nic nie umiem z prawdopodobieństwa bo jeszcze tego nei przerabiałam nie było mnie na
rzadnej lekcji z tego a teraz musze zrobic zadania i wgl tego nie kumam pokaże mi ktos krok
po kroku
19 paź 21:10
sushi_ gg6397228:
ile mamy wszystkich kul

ile mamy kul bialych?
ile mamy kul zielonych?
| | ilosc bialych | |
P(wylosowanie Bialej)= |
| =... |
| | wszystkie | |
| | ilosc zielonych | |
P(wylosowanie zielonej)= |
| =... |
| | wszystkie | |
19 paź 21:16
Anulka1990: czyli
i co dalej z tym robie
19 paź 21:43
sushi_ gg6397228:
jezeli za pierwszym razem wylosujemy biala kule to zostanie nam 1biala i 3 zielone wiec
jezeli za pierwszym razem wylosujemy zielona kule to zostanie nam 2 biale i 2 zielone
Czy to jest jasne
19 paź 22:00
Anulka1990: tak
20 paź 21:26
sushi_ gg6397228:
mamy wylosowac dwie kule roznych kolorow
wiec moze byc
| | 2 | | 3 | | 6 | |
Biala i ZIelona ==> |
| * |
| = |
| |
| | 5 | | 4 | | 20 | |
| | 3 | | 2 | | 6 | |
ZIelona Biala ==> |
| * |
| = |
| |
| | 5 | | 4 | | 20 | |
| | 6 | | 6 | | 12 | | 3 | |
dodajemy wyniki |
| + |
| = |
| = |
| jasne  |
| | 20 | | 20 | | 20 | | 5 | |
20 paź 22:18
Anulka1990: tak
21 paź 18:58