okresl i wykaz
Hejka :): okresl dziedzine funkcji f(x)= log o podstawie
12 x−5. Wykaz ze dla argumentu 2
√2
wartosc funkcji f wynosi −6.5
PRosze o pomoc
19 paź 19:17
Grześ: podstawa logarytmowania większa od zera....:
D: x−5>5
| | 1 | |
log |
| (2√2−5} , ale wtedy w podstawie wyjdzie wynik ujemny, a nie może być... |
| | 2 | |
19 paź 19:20
Grześ: W sensie 2√2−5<0
19 paź 19:21
Jack:
dlatego trzeba to tak rozumieć:f(x)=log
1/2 x −5
f(2
√2)=log
1/2 2
3/2−5=−
32−5=−6,5
19 paź 19:22
Grześ: Tego ja nie rozumiem, jak nagle tą piątkę w logarytmu umieściłeś poza
19 paź 19:24
Jack:
ano w ten sposób że nie ma nawiasu, wnioskuje, że argumentem logarytmu jest tylko x.
19 paź 19:25
Grześ: Aha, treaz rozumiem, po prostu myślałem, że całość jest logarytmowana, tak piszą po prostu i
nie mozna zrozumieć
19 paź 19:27
Hejka :): dziekuje!
19 paź 20:07