funkcja wykładnicza
ana : mam wielką prośbę: proszę o rozwiązanie kilku równań, z którymi nie mogę sobie poradzić. Z góry
serdecznie dziękuję.
a) 0,125 * 42x−3 = p{28−x
b) 0,5x2 * 22x+2 = 164
c) 6x−5 * 36x+3 = 36
d) 2x−4 * 83−2x = 43x−3
e) (0,25)2−x = 2562x+3
f) 83x−5 = 0,125 * p{246−5x
g) (18√2)x = 8 * 43−2x
h) (18 * 4x)x = 23x−4
19 paź 18:37
ana : przykład
a wygląda tak:
o,125 * 4
2x−3 = (
p{28)
−x
licznik nieczytelny. tam jest:
√2
19 paź 18:41
M4ciek:
c) 6
x−5 * 36
x+3 = 36
6
x−5 * 6
2*(x+3) = 6
2
x−5+2(x+3) = 2
3x + 1 = 2
19 paź 18:42
ana : 
dziękuję!

jeśli ktoś miałby pomysł co do któregos z pozostałych, to proszę o podzielenie się na forum
19 paź 19:07
dero2005:
b) 0,5
x2*2
2x+2 =
164
(
12)
x2*2
2x+2 =
164
2
−x2*2
2x+2 = 2
−6
2
−x2+2x+2= 2
−6
−x
2 + 2x + 2 = −6 Δ =36
√Δ = 6 x
1 = −2 x
2 = 4
19 paź 19:07
Grześ: d)
2x−4*83−2x=43x−3
2x−4*29−6x=26x−6
x−4+9−6x=6x−6
−11x=−11
x=1
19 paź 19:11
Grześ:
(2
−3*2
1/2)
x=2
3*2
6−4x
(−3+1/2)x=3+6−4x
19 paź 19:14
Arthur Wellington: h)
4
x = 2
2x
(2
−3 * 2
2x)
x = 2
3x−4
(2
−3+2x)
x = 2
3x−4
19 paź 19:16
Grześ: (−3+2x)x=3x−4
......
......
......
19 paź 19:17
dero2005: d) 2x−4*83−2x=43x−3 2x−4 * (23)3−2x = (22)3x−3
2x−4 * 23*(3−2x) = 22*(3x−3)
2x−4*29−6x = 26x−6 2x−4+9−6x = 26x−6 x−4+9−6x = 6x−6 x = 1
19 paź 19:25
ana : dzięki bardzo panowie
19 paź 19:39