:)
M4ciek:
1.Rozwiaz rownanie :
| 1 | |
| sin22x−cos2x=0 dla x∊(0;2π) |
| 2 | |
Czy mozna tak

:
sin
22x−2cos
2x=0
sin2x*sin2x−2cos
2=0
(2sinxcosx)
2−2cos
2x=0
4sin
2xcos
2x−2cos
2x=0
2cos
2x(4sin
2x −1)=0
2cos
2x = 0 v 4sin
2x−1 = 0
2.Wyznacz Df funkcji:
√23x/x−1−14
2
3x/x−1 ≥ 2
−2
3x ≥ −2x + 2
5x ≥ 2
Co zrobilem zle bo mi sie odp. nie zgadza ?

Prosze o pomoc

Jak zwykle przepraszam za znaki
19 paź 18:37
M4ciek: podbijam
19 paź 18:54
Grześ: | | 3x | |
Źle nierówność |
| rozwiązałeś, należy wszystko na lewą strone przenieść i sprowadzić do |
| | x−1 | |
wspólnego mianownika
19 paź 18:56
M4ciek: A w 1?
19 paź 18:56
Grześ: Jeszcze w między czasie musisz napisać, że x≠1
19 paź 18:57
M4ciek: Ok ok
19 paź 18:57
Grześ: W 1 też żle zrobione masz

Nie zgadza Ci się odpowiedź?
19 paź 18:57
M4ciek: Nie liczylem dalej, ale czy dobrze jest rozpisane ?
19 paź 18:58
Grześ: Dobrze
19 paź 18:59
M4ciek: Przyrownalem w tym drugim , a tam jest nierownosc ^^ −> tragedia
19 paź 19:00
Grześ: Napisz mi Jak ci wyszło.
19 paź 19:02
M4ciek: Za chwile
19 paź 19:07
M4ciek:
2cos
2x=0 v 4sin
2x−1=0
2cos
2x=0
cos
2x=0
| | π | | 3 | |
x= |
| v x= |
| π −> w tym przedziale (0;2π) |
| | 2 | | 2 | |
4sin
2x−1=0
| | 1 | | 1 | |
sinx = |
| v sinx = − |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 5 | | π | | 7 | | 11 | |
No to w naszym przedziale jest: |
| π , |
| , |
| π, |
| π |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
Tak?
19 paź 19:25
M4ciek: Tylko zgadzaja sie odpowiedzi cosinusa

, a sinusa nie bardzo ?
19 paź 19:38
Grześ: Nie widzę, żeby był błąd. Hmm
19 paź 19:41
M4ciek: | | π | | 3 | | π | | 3 | | 5 | | 7 | |
W odp. mam x∊{ |
| ; |
| π; |
| ; |
| π; |
| π; |
| π} |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
19 paź 19:46
M4ciek: Podbijam i czekam na pomoc
19 paź 20:07
M4ciek: Podbijam
19 paź 20:16
M4ciek: Do gory ^^
19 paź 20:21
M4ciek: Do gory
19 paź 20:29
nikka: w rozwiązaniu równania jest błąd...
powinno być 2cos
2x(2sin
2x −1) = 0 i x∊(0,2π)
| | 1 | |
cos2x = 0 lub sin2x = |
| |
| | 2 | |
| | 1 | | √2 | | 1 | | √2 | |
cosx = 0 lub sinx = |
| = |
| lub sin x = − |
| = − |
| |
| | √2 | | 2 | | √2 | | 2 | |
| | π | | 3 | | π | | 7 | | 3 | | 5 | |
x = |
| lub x = |
| π lub x = |
| lub x = |
| π lub x = |
| π lub x = |
| π |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
19 paź 20:30
M4ciek: Dziekuje
19 paź 20:31
nikka: proszę
19 paź 20:32
M4ciek:
Mam jeszcze cos takiego:
Dany jest wielomian W(x)=(x+4)(x−2m−6)(x−15).Wyznacz wszystkie wartosci parametru m,dla ktorych
ten wielomian ma dwa miejsca zerowe.Dla calkowitej wartosci m rozwiaz nierownosc W(x) < 0 .
Prosze o wskazowki

Bo z zadania wiem tyle , ze dwoma pierwiastkami W(x) sa: −4 oraz 15.
W(−4)=0
W(15)=0
19 paź 20:47
Grześ: x−2m−6=x−(2m+6)
2m+6=0
19 paź 20:50
Grześ: Hmm, ale to w sumie nie da rozwiązania
19 paź 20:52
M4ciek: Podbijam
19 paź 22:42
M4ciek: Podbijam
19 paź 23:14
sushi_ gg6397228:
musi byc (x+4)2(x−15) lub (x+4)(x−15)2 wiec beda dwa "m"
19 paź 23:20
M4ciek: Możesz jaśniej
19 paź 23:27
sushi_ gg6397228:
masz miec dwa pierwiastki a masz trzy nawiasy wiec jedne nawias " musi daac taki sam
pierwiastek
jak drugi"
4*a*5 i masz miec tylko dwa rozne czynniki, to ile moze byc "a" rowne

?
19 paź 23:35
M4ciek: No to rozumiem ale jak to przyrownac żeby wyszło z tego nawiasu te (x+4) lub (x−15)?
19 paź 23:52
sushi_ gg6397228:
x−2m−6= x−(2m+6)
2m+6= −4 lub 2m+6= 15
19 paź 23:54
M4ciek: Wszystko jasne

Dzięki.
19 paź 23:58