ile wynosi stosunek pola kuli o promieniu 7 do jej objętości.
Nina_gd: ile wynosi stosunek pola kuli o promieniu 7 do jej objętości.
wyliczyłam pole P=196π i objętość V=4571/3 π
19 paź 18:09
Grześ: | | P | |
i stosunek czyli Pole do objętości : |
| =... |
| | V | |
19 paź 18:11
Nina_gd: ale jak przyrównać 196 do 451 1/3? jak to poskracać?
20 paź 16:59
Grześ: Mogłaś nie wymnażać wyniki pola i objętości tylko zapisać w postaci po podstawieniu i wtedy
porównaj. Tak będzie prościej
20 paź 17:01
Nina_gd: ok bez wymazywania wyszło 1:7/4?
bo 4π72 / 4/3 π 73
skraca się π i 4
zostaje w liczniku 72 w mianowniku 1/3 *73?
20 paź 17:13
Grześ: Tak
20 paź 17:14
Nina_gd: czy dobrze myślę?
20 paź 17:25
Nina_gd: super dziękuję za pomoc
20 paź 17:26