AniaM: Jednym z rozwiązań równania x2 - 4x +c = 0 jest liczba 2 + √5.
a) wyznacz współczynnik c
b) znajdź drugie rozwiązanie tego równania
4 sty 20:06
Basia:
a) (2+√5)2 - 4(2+p{5)) +c = 0
4+4√5+5 -8 - 4√5 +c =0
1 + c =0
c= -1
b) dla c=-1 równanie ma postać
x2 - 4x - 1 =0
po prostu masz je rozwiązać, czyli policzyć Δ i pierwiastki
4 sty 20:13
Eta: podstaw za x = 2+√5
czyli (2+√5)2 - 4(2+√5 ) +c=0
c= (2+√5)( 4 - 2 -√5)
c= (2+√5)( 2 -√5) = 4 - 5= - 1
x2 - 4x - 1=0 Δ= 20 √Δ= 2√5
x1= 2+√5 x2= 2 - √5 ---- to drugie rozw.
4 sty 20:14
maja: jednym z rozwiązań równania /x+2/ = a jest liczba −6. Wyznacz drugie rozwiązanie tego równania.
13 wrz 22:13
Aga1.: Zakładam,że a>0
Ix+2I=a
x+2=a v x+2=−a
x=a−2 V x=−a−2
Gdy a−2=−6 to a=−4 sprzeczność z założeniem
Gdy −a−2=−6 to a=4
x=4−2=2
14 wrz 10:51
123: 0,4 : 2,5
28 wrz 18:07