Prosze o pomoc!
misia: Aby wyznaczyć współczynniki wielomianu W(x)=ax3+bx3+cx+d, gdzie a≠0 , w ktorym wiadomo , ze
ma trzy miejsca zerowe 1, 4, −2 oraz argumentu (−1) osiaga wartosc (−10) mozemy postąpic tak :
* zapisac wielomian w postaci iloczynowej: W(x) a(x−1)(x−4)(x+2)
* wykorzystac warunek W(−1) = −10 , czyli −10=a(−1−1)(−1−4)(−1+2),skad a = −1
* zapisac wielomian w postaci W(x)= −1(x−1)(x−4)(x+2), a nastepnie w postaci W(x)=
−x3+3x2+6x−8
*wyznaczyc pozostale wartosci parametru korzystajac z twierdzenia o rownsci wielomianow
b = 3 , c= 6 , d= −8
Postepujac analogicznie wyznacz wspolczynniki wielomianu W(x)= ax3=bx2=cx=d, gdzie a≠0 , o
ktorym wiadomo , ze ma trzy miejsca zerowe −3, 1, 3 oraz W(−1) = 32
19 paź 16:45