Rozwiąż równanie
Ela: Rozwiąż równanie:
x4= 2x6+ x5
19 paź 16:24
Grześ: Na jedną stronę przenieś i grupuj wyrazy.
19 paź 16:26
Grześ: Czyli:
2x6+x5−x4=0
x4(......) = 0
19 paź 16:29
Ela: Właśnie coś źle robię, bo mi nie wychodzi..
−2x
6−x
5+x
4=0
Wyłączyłam przed nawias −x
4
−x
4(2X
2+X+1)=0 .. no i teraz poległam, coś źle musiałam wyłączyc, bo mi nie wychodzi
19 paź 16:29
Ela: A wyjśc ma −1,0, 12
19 paź 16:30
Ela: A już wiem... głupia ja
19 paź 16:33
Grześ: Błąd z minusami, weź normalnie x4 wyłącz, bo ja przez −x4 wyłączyłeś, to nie pozamieniałeś
znaków...
19 paź 16:33
Grześ: wyłączyłaś*
19 paź 16:34