zadania logarytmiczne
rudy:
prosze o rozwiązanie tego zadania z góry thx z innymi sobie poradziłem ale z tym ni wiem jak
19 paź 16:11
rudy: up1

proszę
19 paź 16:26
Grześ: | | x | |
3−log |
| jest w wykładniku  |
| | 3 | |
19 paź 16:28
rudy: to jet potęga x
19 paź 16:28
Arthur Wellington: Podpowiedzi:
Sprowadź wyrażenie do takiej postaci, abyś mógł wprowadzić niewiadomą pomocniczą.
Na sam początek wyrażenie obustronnie zlogarytmuj przy podstawie 10
19 paź 16:35
rudy: i jak

?
19 paź 16:35
rudy: | | x | |
czyli bedzie logx3− |
| =log900 |
| | 3 | |
?
19 paź 16:37
rudy: i potem ;
| logx3 | |
| =log900  |
| logx3 | |
19 paź 16:41
Arthur Wellington:
Tak, teraz skorzystaj z jednego z wzorów i dodatkowo zamień 900 na kwadrat pewnej liczby i
ponownie skorzystaj z tego samego wzoru.
19 paź 16:41
rudy: logx3logu{x{3}}=log302 ?
19 paź 16:43
Arthur Wellington: Zgubiłeś/aś jeden czynnik:
Tak jest prawidłowo po obustronnym logarytmowaniu
19 paź 16:44
rudy: gdzie zgubiłem ?
19 paź 16:45
rudy: logx3logx−log3=log30
2 
?
19 paź 16:51
Arthur Wellington:
Rudy, chodziło mi o zastosowanie wzoru:
logaxk = k * logax
19 paź 16:51
rudy: widac cos ?
19 paź 16:51
rudy: czyli ma być taki ?
3logxlogx−log3=2log30
19 paź 16:53
rudy: | | 3 | |
i potem |
| =2log30  |
| | −log3 | |
19 paź 16:55
Arthur Wellington:
Korzystam z wzoru log
ax
k = k * log
ax
| | x | |
3 − log |
| * logx = 2log30 |
| | 3 | |
logx(3 − logx + log3) = 2log30
Teraz spróbuj sam
19 paź 17:00
rudy: 3logx−logx+log3=2log30 ?
19 paź 17:10
rudy: i potem log x3*(−3x)=2log30 ?
19 paź 17:15
Arthur Wellington:
Wymnażasz każdy czynnik w nawiasie przez logx i przenosisz wszystko z prawej na lewą stronę. To
chyba już umiesz robić:
3logx − log
2x + log3 * logx − 2log30 = 0
Porządkujesz wyrażenie :
−log
2x + logx * log3 + 3logx − 2log30 = 0
−log
2x + logx(3 + log3) − 2log30 = 0 | * (−1)
log
2x − logx(3 + log3) + 2log30 = 0
Działaj dalej
19 paź 17:18
rudy: poddaje sie

jestem zielony

wiem że delte z tego trzeba wyliczyć ale nie wiem jak sie pozbyć nawiasu
19 paź 17:41
Arthur Wellington:
Wyrażenie w nawiasie trzeba przekształcić do takiej postaci, aby jednym z czynników było log30.
Wtedy łatwiej będzie nam liczyć deltę i pierwiastki.
3 + log3
Korzystam z wzoru: k = log
aa
k
log10
3 + log3 = log1000 + log3
Korzystam z kolejnego wzoru:
log(1000 * 3) = log3000
3000 można przedstawić jako iloczyn 100 i
30
log3000 = log(100 * 30)
Ponownie korzystam z wzoru
log100 + log 30 = 2 + log30
log
2x − logx(2 + log30) + 2log30 = 0
Podstawiamy niewiadomą pomocniczą: t − logx
t
2 + t(2 + log30) + 2log30 = 0
Może teraz dasz radę
19 paź 17:48
Arthur Wellington: Oczywiście w ostatnim przekształceniu pomyliłem znaki
t2 − t(2 + log30) + 2log30 = 0
19 paź 17:49
rudy: ok dzięki

juz mam bez ciebie bym sobie nigdy z tym nie poradził
19 paź 18:23