Równanie prostej przechodzącej przez jeden punkt
Natalia: Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkt A=(2,1) i nachylonej do osi x pod kątem
60stopni.
19 paź 15:44
sushi_ gg6397228:
y=ax+b a=tg 60o =...
potem podstawiasz za x i y liczby 2 i 1 i wyznaczysz "b"
19 paź 15:46
Natalia: a dlaczego tg60 stopni
19 paź 15:48
sushi_ gg6397228:
a= tangens nachylenia prostej do osi OX ( w zadaniu masz 60 stopni) po prostu sa wzoru
i trzeba je stosowac
19 paź 15:52
Natalia: No tak. Wiem, ale dlaczego akurat tangens a nie sinus czy cos innego?
19 paź 15:53
sushi_ gg6397228:
Ktos wymyslil i tak jest
19 paź 15:54
sushi_ gg6397228: a jaki jest wzor na "a"
| | y2−y1 | | Δy | |
a= |
| = |
| a to nic innego jak tangens  |
| | x2−x1 | | Δx | |
19 paź 15:55
sushi_ gg6397228:
19 paź 15:57
Natalia: Ale to "a" z tego wzoru moge wyliczyc tylko jak mam podane dwa punkty... No nic... Przepisze i
bede się cieszyć jak na maturze tego nie bedzie xD
Dzięki bardzo
19 paź 15:57
Natalia: Aaa... już wiem. Dzięki
19 paź 15:58