Fizyka:)
_Em_(: Fizyka

1.Poziom natężenia pewnego dzwięku wynosi 60 dB. Jaki będzie poziom natężenia tego dźwięku
jeśli jedgo natężenia wzroście 1000 razy?
2.Ile razy natężenie dźwięku o poziomie natężenia λ
1= 90dB jest większe od natężenia dźwięku o
poziome natężenia λ
2 = 40dB.?
19 paź 15:38
_Em_(: Pomocy!:(
19 paź 17:35
tomek: nie umiem Ci pomóc, przykro mi
19 paź 18:24
Grześ: 1.
n1=60dB=6B
I2=1000I1
{I1=I0*10(n1)
{I2=io*10(n2)
Układ równań, spróbuj sam wyliczyć n2
19 paź 18:29
Grześ: Jesteś Em

Jak sobie radzisz

Bo nie wiem czy drugie Ci pisać, ale ono będzie podobne do 1.
19 paź 18:39
_Em_(: Hm przepraszam, nie było mnie.
a ten układ równań to tam jest10 to potęgi n2 czy poprostu 10 * n2 i dlaczego tak?
20 paź 13:39
Krzysiek: 10 do potęgi n
2
To jest z przekształcenia wzoru na poziom natężenia dźwięku.
| | n2 | |
Tylko ostrożnie − jeśli wydaje ci się że powinno być 10 do |
| to tej dziesiątki w |
| | 10 | |
mianowniku nie ma, bo Grześ wyraził n
1 w belach a nie w decybelach.
20 paź 15:25
Krzysiek: i n2 też dostaniemy wtedy w belach
20 paź 15:27
_Em_(: wiec jak ten układ trzeba obliczyc?:(
20 paź 16:14
Grześ: Wyznacz z jednego i0 i podstaw do drugiego równania...
20 paź 16:17
Grześ: I0
20 paź 16:17
_Em_(: oki

a litera n co dokłądnie oznacza?
20 paź 16:19
_Em_(: | | L1 | |
hm wyszło mi coś takiego 10n2= |
| i co teraz?  |
| | 10n1*L2 | |
20 paź 16:23
Grześ: Najlepiej możesz już podstawić wartości i liczyć. Nie musisz doprowadzać do postaci na
wyliczenie n2.
20 paź 16:29
Grześ: Chyba, że chcesz przekształcać na logarytm, ale nie ma tu potrzeby, po prostu podstaw z danych
i licz
20 paź 16:30
_Em_(: nie no ja fizyki nigdy nie zorumiem:(
skad mam wziac te wartosci jak mam podane tylko n
1 i I
2=1000I
1
:(
20 paź 16:33
Grześ: podstaw pod I
2 tą wartość i zobaczyć, że I
1 Ci się skróci
20 paź 16:34
_Em_(: | | 1 | |
fakt  źle podstawiłam. Mam teraz 10 n2= |
| ale znów nie wiem co z tym?  |
| | 108 | |
20 paź 16:38
Grześ: Odwróć ten ułamek, chyba wiesz co się z potęgą stanie
20 paź 16:40
Grześ: Chciałem jeszcze zauważyć, że po drodze gdzieś błąd zrobiłeś, bo zły wynik wyjdzie
20 paź 16:41
Grześ: Odwrócony źle masz ułamek w poście z godziny 16:23
20 paź 16:44
_Em_(: oki

postaram poproawić zaraz. A to drugie zadanie wiesz może jak zrobić>?
20 paź 16:51
Grześ: Pod ten sam układ tylko inna zmienna wyznaczyć.
20 paź 17:00