oblicz objętość prostopadłościanu
Monika: podstawą prostopadłościanu jest prostokąt o stosunku boków 1 :2 i polu 32cm2. przekątna
prostopadłościanu tworzy z jego wysokością taki kąt α że sinα= 3/5 wyznacz objętość tego
prostopadłościanu.
pomóżcie
19 paź 15:17
sushi_ gg6397228:
chyba umiesz obliczyc wymiary podstawy
19 paź 15:18
sushi_ gg6397228:

d − przekatna podstawy
e− przekatna bryły
H− wysokosc bryły
a,b to podstawa
d=
√a2+b2
| | d | | 3 | |
sin α= |
| = |
| ==> e =... |
| | e | | 5 | |
H wyznaczyc z Pitagorasa
V=a*b*H
19 paź 15:20
Monika: umiem
19 paź 15:23
sushi_ gg6397228:
to bez liczenia wiadomo ze bedzie 4 i 8 a reszta to wzory podane wczesniej
19 paź 15:24
sushi_ gg6397228:
| | 4 | |
majac sinusa mozna obliczyc cosinusa = |
| , |
| | 5 | |
| | 3 | | d | |
z tego tangens= |
| ==== |
| |
| | 4 | | H | |
wtedy nie trzeba sie meczyc z "e" i Pitagorasem
19 paź 15:30
Monika: wyszło mi że H=16/3√5
19 paź 15:30
Monika: więc V=512/3 √5
19 paź 15:36
sushi_ gg6397228:
cm3
19 paź 15:39
Monika: dzięki za pomoc
19 paź 15:41
sushi_ gg6397228:
i co tu trudnego było
19 paź 15:41
Monika: myślałam że źle robię bo takie dziwne liczby mi wychodziły ale to jednak było dobrze
19 paź 15:43