kaczor: rozwiąż równanie: 2sin2x+ctgx=4cosx dla x∈<0,2π>. Za zbioru rozwiązań tego równania
losujemy bez zwracania 2 liczby. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, żę co najmniej
jedno z wylosowanych rozwiązań jest wielokrotnością liczby {pi drugich}
4 sty 19:32
Basia: tam jest 2sin2x czy 2sin2x ?
4 sty 20:22
kaczor: sin2x
4 sty 21:16
Basia: to pomyślę, bo na razie cuda mi wychodza
4 sty 22:56
Basia:
nie taki diabeł straszny, cos źle sobie przedtem przepisałam
sin2x = 2sinxcosx
ctgx = cosx/sinx
zał: x#0 i x#2π (bo dla tych x ctg nie istnieje)
czyli:
4sinxcosx + cosx/sinx - 4 cosx =0
4sin2xcosx + cosx - 4cos2x
------------------------------------- =0
sinx
czyli licznik =0
cosx [ 4sinx +1 - 4cosx] =0
cosx=0 ⇔ x=π/2 lub x=3π/2
lub
4sin2x - 4cos2x = -1 /*(-1)
4(cos2x-sinx) =1
4cos2x = 1
cos2x = 1/4
i to już trzeba odszukać w tablicach
można też tak
4sin2x -4(1-sin2x) +1 =0
8sin2x -3 = 0
sin2x =3/8
sinx= √3/8 lub sinx= -√3/8
widać bez szukania w tablicach, że takie x istnieją; dwa dla √3/8 i dwa dla -√3/8
i na pewno nie są to wielokrotności π/2
czyli mamy 6 różnych pierwaistków ( w tym π/2 i 3π/2)
losujemy dwa bez zwracania
N=6*5=30
A - co najmniej jeden jest wielokrotnjością π/2
A' - żaden nie jest wielokr. π/2
nA' = 4*3 =12
P(A') = 12/30= 6/15
P(A) = 1 - P(A') = 1 - 6/15 =(15-6)/15=9/15 = 3/5
4 sty 23:23
Eta:
Rozwiązanie równania
2sinx*cosx +cosx /sinx = 4cosx sinx≠0
2sin2x *cosx +cosx - 4sinx*cosx=0
2sinx*cosx( sinx - 2) +cosx=0
cosx( 2sin2x -4sinx +1)=0 to cosx=0 to x= π/2 lub x= (3/2)*π
są krotnością π/2
sinx= t sinx = t2
2t2 - 4t +1=0 Δ= 8 √Δ=2√2
sinx =(4+2√2/4 -- sprzeczne
lub sinx= ( 4- 2√2)/4= 1 - √2/2 to x ≈ 18o≈ π/10
lub x ≈ 162o≈ 9π/10
nie sa krotnością π/2
moc Ω= C42= 6
mocA = C22=1
P(A) = 2/6= 1/3
4 sty 23:29
Eta: A już widzę nie zauważyłam
2 sin2x wzięłam sin2x jest ok! ale u Ciebie!
4 sty 23:34
Eta:
Basia!
dlaczego masz mocΩ= 6*5 =30 a nie C
62= 15
"zgłupiałam" tak?
4 sty 23:42
Basia:
o rany pomyliłam się, ale Eta też; tam jest 2sin2x czyli 4sinxcosx
4sin2xcosx +cosx - 4sinxcosx =0
cosx(4sin2x - 4sinx +1) =0
cosx =0 x = π/2 lub 3π/2
4sin 2x - 4sinx +1 =0
(2sinx - 1)2 =0
2sinx -1 =0
sinx = 1/2
x= π/6 lu b x=5π/6
czyli mamy 4 pierwiastki π/6; π/2; 3π/3; 5π/6
N = C42 = 6
mocA to nie C22 bo to jest "co najmniej jeden"
A' - żaden i wtedy 2 z 2
mocA' = C22 = 1
P(A')=1/6
P(A)=5/6
albo: N=4*3=12
nA'=2*1=2
P(A')=2/12=1/6
P(A)=5/6
4 sty 23:42
Eta:
No tak! kolejność istotna!

chyba pora kończyć!..........
4 sty 23:45
Basia:
obie zgłupiałyśmy; przeczytaj to co wyzej juz jest na 100% dobrze
tak na prawdę to wszystko jedno czy zastosujesz kombinację czy wariację bez powtórzeń,
byle konsekwentnie
4 sty 23:46
Eta:
Widzę Basiu ,że pora kończyć ! bo jeszcze troche
i tabliczka mnożenia mi sie zapomni

4 sty 23:46
Eta:
Tak Basiu widzę,że na 100%!
bo nie było to aż tak trudne tylko oczy odmawiaja posłuszeństwa
4 sty 23:50
kaczor: skąd tam sie bierze sinx
2
? ten na początku
6 sty 17:43
kaczor: dzięki Wam! już kminie wszystko
6 sty 18:22
Dik: Wykaż, że cos π/5 + cos 3/5π = 1/2
24 lis 22:00