dziedzina funkcji
isiuleq: jeszcze mam 3 zadanka do skonczenia pracy
Wyznacz dziedzinę funkcji wymiernej
a) f(x) = x/x2−1
x2−1=0
x(x−1)=0
x=0 lub x−1=0 ==> x=1
D=R/{0,1}
czy tak?
19 paź 14:25
isiuleq: czy x2 nierówna się 0 <==> (x+1)(x−1)nierówna się 0 <==> x nierówna się −1 i xnierówna się 1
i wtedy D=R/{−1,1}
19 paź 14:29
sushi_ gg6397228:
x
−1= (x−1)(x+1) albo meczysz delte
19 paź 14:32
sushi_ gg6397228: x2−1 = (x−1)(x+1) zjadło "2"
19 paź 14:32
isiuleq: czyli to drugie jest ok?
19 paź 14:33
think: δtak to drugie jest już ok
19 paź 14:36
sushi_ gg6397228:
po prostu piszesz mianownik ≠0
x2−1≠0
(x−1)(x+1)≠0
x≠1 lub x≠ −1
D: x∊R\ {−1,1}
19 paź 14:36
sushi_ gg6397228:
drugie nie moze byc prawdziwe x2≠0 ⇔(x−1)(x+1)≠0 oraz spojnik i
19 paź 14:38
think: no dobra ale z Ciebie formalista

ale no niestety trzeba w tej kwestii przyznać rację

x
2 − 1 ≠ 0 <==> (x − 1)(x + 1) ≠ 0 <==> x ≠ −1 lub x ≠ 1
19 paź 14:59
sushi_ gg6397228:
to "

" zachowaj na później
19 paź 15:07
19 paź 15:10