oblicz równanie na potęgach
aga3304: proszę o pomoc
U{2<span style="font-family:times; margin-left:1px; margin-right:1px">12 *3√4*8<span style="font-family:times; margin-left:1px; margin-right:1px">−23 }{ √2*16<span style="font-family:times; margin-left:1px; margin-right:1px">12
19 paź 13:33
sushi_ gg6397228:
a teraz po matematycznemu poprosimy o zapis
19 paź 13:34
aga3304: ale nie umie pokapować jak to zapisać tymi znakami po matematycznemu a chodzi mi o np. jak to
zapisać 2 do potęgi jednej drugiej
19 paź 13:38
Mateusz: 21/2 wystarczy
19 paź 13:38
sushi_ gg6397228: 2 { u{1} {2} } ==
212
tylko bez odstepow miedzy klamerkami
19 paź 13:40
sushi_ gg6397228: i potega to mamy "daszek "
19 paź 13:41
aga3304: U21/2*3√4*8−2/3 przez √2*161/2
19 paź 13:51
aga3304: a kreska ułamkowa to nie wiem jak
19 paź 13:52
sushi_ gg6397228:
| 212* 3√4* 8−23 | |
| =... ile |
| √2*1612 | |
19 paź 13:53
sushi_ gg6397228:
| | 2 | |
U { 2 } { x} = |
| tylko bez spacji miedzy U i klamerkami |
| | x | |
19 paź 13:54
aga3304: nie mam nic dalej tylko pisze oblicz
19 paź 13:55
sushi_ gg6397228:
to juz oszukalas w temacie " oblicz rownanie...."

trzeba pozamieniac wszedzie na podstawe "2"
potrafisz to ?/ masz przy sobie wzorki na dzialania na potegach
19 paź 13:57
aga3304: ja zpisałam się do liceum dla dorosłych rozumie że trzeba znależć współną podstawe i to będzie
2 wzorki mam przy sobie ale jak to zastosować
19 paź 13:59
sushi_ gg6397228:
n√am=a
mn ( "a" do potegi m/n )
(a
b)
c= a
b*c
a
b* a
c= a
b+c
19 paź 14:00
19 paź 14:02
aga3304: proszę tylko o prawidłowy wynik a jak to obliczyć sama chyba dojdę
19 paź 14:03
think: zacznijmy od licznika
masz tam mnożenie
2
1/2*
3√4*8
−2/3
mnożenie oznacza, że jak zapiszesz to wszystko w postaci potęg liczby 2, to
2
x*2
y*2
z = 2
x+y+z
3√4 =
3√22 = 2
2/3
8
−2/3 = (2
3)
−2/3 = .....
itd.
podobnie mianownik
2
...*2{,,,} = 2
...+,,,
| | 2a | |
a na końcu wzór |
| = 2a − b |
| | ab | |
19 paź 14:03
sushi_ gg6397228:
3√4= 3√22= patrz pierwszy wzór podany przez mnie
19 paź 14:04
think: wynik to 2−10/3
19 paź 14:05
aga3304: no próbowałam tak ale mi wychodzi taki wynik 2 do potęgi −3i 1/2
19 paź 14:06
aga3304: sorry mam tak wielkie dzięki
19 paź 14:08
think: 
proszę bardzo
19 paź 15:01