xxx: Niech n oznacza liczbę naturalną. Wykaż, że liczba n3 - n jest podzielna przez 6.
4 sty 19:28
xxx: ?
4 sty 20:31
Eta:
Wykazujemy za pomocą indukcji
liczba podzielna przez 6 da sie zapisac wpostaci 6t
czyli n3 - n= 6t
dla n=1 1-1=0 --- zero podzielne przez 6 czyli zachodzi
zał. ind. dla n= k
k3 - k= 6t
teza ind. dla n= k+1
(k+1)3 - (k+1) = 6 t1
Dowód indukcyjny;
L= k3 +3k2 +3k +1 - k -1= k3 +3k 2 +2k = k3 -k +3k2 +2k +k =
( dodajemy i odejmujemy k) (bo to nie zmienia wyniku)
teraz (k3- k) +3k2 +3k = 6t +3*k*(k+1)
z liczb kolejnych k i (k+1) jeddna jest parzysta więc
3* parzysta = 6t1 --- czyli podzielna przez 6
obydwa składniki sumy podzielne przez 6
co kończy dowód
n3 - n jest podzielne przez 6
4 sty 21:02
Tomasz: Zauważ, że n3-n=n(n2-1)=(n-1)n(n+1) Jest to iloczyn trzech kolejnych liczb
naturalnych i jest on zawsze podzielny przez 6. I to chyba tyle.
Pozdr.
4 sty 21:09
xxx: dziękuje Wam bardzo
Eta, bardzo to skomplikowane, chyba chodzi o to drugie od Tomasza
4 sty 21:15
Eta:
Tomasz! Racja ! ale tu chyba chodziło o dowód indukcyjny!
Nie wiem?
Bo rzeczywiscie odp prosta z rozkładu na czynniki
kolejnych liczb naturalnych!
Nie wiem co wymagał nauczyciel?
4 sty 21:15
Eta:
Napisałam Ci wyjaśnienie!
i wiem ,że macie dowody indukcyjne i dlatego tak Ci rozpisałam!
4 sty 21:17
Matematyczny Świr: Tomasz kocham cię
2 cze 08:58
Mokry Szymek 420: Dzięki Tomek kc
2 cze 08:59