wielomiany - masakra :(
isiuleq: Liczba −2 jest pierwiatkiem wielomianu W(x)=x3−4x2−3x+18. Znajdź pozostałe pierwiastki tego
wielomianu.
wiem że muszę rozłożyć wielomian na czynniki tylko mam z tym problem,
19 paź 08:19
stanislaw:
x3 − 4x2 − 3x +18 : x +2 = x2 − 6x +9
x2 − 6x +9 = 0
Δ = 36 − 36 =0
x0 = 3
19 paź 08:59
stanislaw:
liczba 3 jest kolejnym pierwiastkiem tego wielomianu
19 paź 09:01
isiuleq: nie jestem przekonana czy to tak
19 paź 09:01
stanislaw:
najpierw musimu podzielić dany wielomian przez x +2 bo −2 jest pierwiastkiem tego wielomianu.
wynikz dzielenia jest funkcją kwadratowa wiec liczymy Δ, a że delta jet równa 0 wiec istnieje
jedno miejsce zerowe, które jest pierwiastkiem tego wielomianu.
19 paź 09:06
mila: W szkole mogliście robic sprawdzajac dzielniki wyrazu wolnego .Czyli już po podzieleniu przez
x+2 mamy x2−6x+9 dzielniki 9 sprawdzasz.Ale mozesz zobaczyc podstawiajac po kolei ,że
żaden z dzielnków podstawiony w miejsce x nie da wyniku 0 tylko x=3 np x=−1
W(−1)=(−1)2−6*(−1)+9=1+6+9=16
np x=−3
W(−3)=(−3)2−6*(−3)+9=9+18+9=36
x=3
W(3)=32−6*3+9=9−18+9=0
x=3 jest pierwiastkiem dwukrotnym
wielomian po rozłozeniu=(x+2)(x−3)(x−3)
19 paź 10:14
isiuleq: własnie w ten sposób zrobiłam , dzięki
19 paź 10:25