asia: Oblicz pole deltidu o przekątnych 2,7dm i 12,4dm.Zaokrąglij pole do 0,1dm(kwadratowych)
proszę o pomoc do dzis...
4 sty 19:16
ćma:
Przekatne deltoidu są prostopadłe i połowa małej przekatnej
to wysokość trójkata z podziału deltoidu dłuższa przekatną
narysuj go ( to taki "latawiec") --- zobaczysz te zależność
czyli pole
P= 2* (1/2)* a*h gdzie a = 12,7 h= (1/2)*2,7
podstaw i oblicz to pole !
4 sty 19:32
asia: Ale ja nie chcem opisu... tylko rozwiązanie tego zadania
4 sty 19:35
Eta:
No przecież tylko podstawić!
Jak masz opis , to coś z tego rozumiesz

P= 12,4 * 2,7 =33,5 dm
2
o to chodziło? Ej! Asia!
4 sty 19:51