uprość wyrażenie
kleok: wyrażenie √(a−1)2 − √a2, dla a należącego do przedziału (0,1) jest równe... ?
18 paź 23:07
kleok: w odpowiedzi pisze że: 1 − 2a, jak to obliczyć?
18 paź 23:09
Godzio:
|a − 1| − |a| = −a + 1 − a = −2a + 1
18 paź 23:10
kleok: a możesz napisać czemu, użyłeś modułu? wyjaśnij mi krok po kroku jak to zrobiłeś... proszę
18 paź 23:11
Godzio:
√a2 = |a| −− i tak ma być, tego nie zmienisz
jeśli wartość a jest < 0 to opuszczasz ze zmianą znaków:
|a| = −a
jeśli a > 0 to bez zmiany
|a| = a
w danym przedziale a − 1 jest ujemne, a "a" dodatnie
18 paź 23:22