?
janusz: Krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod
kątem 60 stopni. Odległość spodka wysokości ostrosłupa od krawędzi bocznej jest równa 4.
Oblicz objętość tego ostrosłupa
18 paź 23:03
janusz: no poroszę pomóżcie......
19 paź 07:17
Dorota:

Ostrosłup prawidłowy ma w podstawie trójkąt równoramienny.
Spodek wysokości ostrosłupa − to środek okręgu opisanego na podstawie − lub w tym wypadku
wpisanego w podstawę.Skoro odległość spodka od bocznej krawędzi wynosi 4 − to c=4. Wysokości w
trójkącie równobocznym dzielą się w proporcji 1:2 = czyli c=4 to b=8. Stąd wiemy,że wysokośc
podstawy to 12− teraz można wyliczyć długość boku A.
19 paź 09:49