przykłady z logarytmów
angelika: proszę o pomoc w tych przykładch

:
3
x−l o g32−9
x= −1/2
√xlogpx =10
x
log
√x=100g
√1/x=2
3
√logx+2lo
18 paź 22:41
angelika: 2 ostatnie są źle napisane
xlogx =100
3√logx+ 2log √1/x = 2
18 paź 22:44
Godzio: | | 1 | |
3x : 3log32 − 9x = − |
| 3x = t |
| | 2 | |
t = 1 ⇒ x = ...
18 paź 22:55
Godzio: x > 0
x
logx = 100
x
logx = x
logx100
logx = log
x100
log
2x = 2
logx =
√2 v logx = −
√2
x = 10
√2 v x = 10
−√2
18 paź 22:58
Godzio: Wyznacz dziedzinę
2log√1/x = 2logx−2 = −logx
3√logx − logx = 2
3√logx = 2 + logx /2
9logx = 4 + 4logx + log2x −−− logx = t
t2 − 5t + 4
(t − 4)(t − 1) = 0
logx = 4 v logx = 1
x = 104 v x = 10
18 paź 23:00