L. rzeczywiste
Dexter Morgan: Jak sprawdzić która liczba jest podzielna przez 7
B. 8
100 − 1
C. 21706
3 + 1
D. 7
100 +17
18 paź 22:15
Godzio:
A:
| 100! | | 96! * 97 * 98 * 99 * 100 | |
| = |
| = |
| 4! * 96! | | 2 * 3 * 4 * 96! | |
97 *
49 * 33 * 25
B:
skorzystaj ze wzoru: a
n − b
n = (a − b)(a
n−1+a
n−2b + ... + ab
n−2 + b
n−1)
C:
skorzystaj z a
3 + b
3 = (a + b)(a
2 − ab + b
2) jaka jest cecha podzielności przez 7 ?
D 7
100 + 7 + 10 = 7(7
99 + 1) + 10 −− chyba oczywiste
18 paź 22:29
Godzio:
D: powinno się tam dwie 7 wziąć ale to niezbyt zmienia
18 paź 22:31
Dexter Morgan: w A. w sumie bym wyliczył na podstawie właśnie symbolu Newtona, wyszło dobrze
w B, C i D wykombinowałem − zapewne źle, że:
w. B wziąłem 82 − 1 i to podzieliłem przez 7, wyszlo dobrze
w. C wziąłem ostatnią liczbę, czyli 6 i [63 + 1]:7 , wyszło dobrze
w. W jak w B ale nie wyszło
Odpowiedzi się zgadzają
18 paź 22:36
Godzio:
z tego co podałem od razu masz 7
8100 − 1 = (8 − 1)(899 + 898 + ... + 82 + 8 + 1) = 7(...)
18 paź 22:39