Pikk.: Struś Pędziwiatr wbiegł do tunelu o długości 200metrów i u wylotu tunelu spostrzegł, że z
przeciwka nadjeżdża pociąg. Zawrócił i z prędkością dwa razy większą niż poprzednio
przebiegł tunel z powrotem. Przebiegnięcie tunelu w obie strony zajęło mu 30sekund. Z
jaką średnią prędkością biegł struś?
Z góry dziękuję.
4 sty 19:13
Pikk.: Prosze pomóżcie..
4 sty 19:30
Eta: Szukaj w postach z poczatku grudnia lub końca listop.
Było identyczne ! pamiętam

tego strusia!
4 sty 19:54
Pikk.: a gdzie je znaleźć.xd?
bo wyskakuje mi dużoo tych archiw.. i wszystkie je mam przeglądać.?
4 sty 19:57
Eta: Tam gdzie koniec listop. i pocz grudnia!
4 sty 19:59
Pikk.: ale gdzie to jest.xd ja tam nic nie moge znaleźć.

przeszukałam już chyba z 20 archiw. i nie ma.!
4 sty 20:00
Basia:
s=400
vsr=400/30=40/3=13,(3) m/s
jeśli natomiast chodzi o wyliczenie prędkości z jakimi biegł tam i z powrotem to:
v2=2v1
t1+t2=30
t2=30-t1
t1*v1=s=200
t2*v2=s=200
t1v1=t2v2=(30-t1)*2v1 /:v1
t1=2(30-t1)
3t1=60
t1=20
t2=10
v1*20=200
v1=10 m/s
v2=20 m/s
4 sty 20:07
Pikk.: dziękuje Ci bardzoo.

i 13,(3)m/s to średnia już prędkość.?
4 sty 20:08
Pikk.: mam pytanko.. bo.. może to będzie..
że obliczamy pierwszą prędkość
v1=200m/20s=10m/s
drugą:
v2=200m/10s=20m/s
20+10=30m/s
30/2=15m/s
a więc jak będzie.? proszeeee. pomóżcie mi.
4 sty 21:38
Basia:
prędkość srednia to nie jest (co właśnie widać) średnia arytmetyczna z prędkości v1 i
v2
jeżeli przeszedłeś 10 km w czasie 2h szedłeś z vsr = 5 km/h
a mogłeś 5 km przejść w czasie 0,5 h, a nastepne 5km w 1,5h
v1= 5/0,5= 10 v2=5/1,5=50/15=10/3
(10 + 10/3) / 2 to nie jest 5
jeżeli tam pytają o średnią prędkość całego biegu to 13,(3)
jeżeli pytają o średnie prędkości "tam" i "z powrotem" to 10 i 20
4 sty 21:45
Pikk.: a okeej. dzięki wielkie.
4 sty 21:46