Rozwiązaniem układu równań jest para liczb?
ABCD: Rozwiązaniem układu równań jest para liczb? ( mozliwe odp: a. (2,−3) b.(−2,3) c.(−1,4)
d.(−2,−3))
y = x + 5
x2 + y2 = 13
18 paź 21:41
Godzio:
y − x = 5
x2 + y2 = 13
(x − y)2 + 2xy = 13
25 + 2xy = 13
y = 5 + x
xy = −6
x(x + 5) = − 6
x2 + 5x + 6 = 0
(x + 3)(x + 2) = 0
x = − 3 v x = − 2
y = 2 v y = 3
Odp: B
18 paź 21:48
Godzio: Od niechcenia można po kolei podstawiać i sprawdzać czy się zgadza
18 paź 21:49
Marek: Źle Godzio.
Odpowiedz A jest prawidłowa, nie wprowadzaj nikogo w błąd jeśli nie jesteś pewny.
Dowód:
y−x=5
Bierzemy podpunkt B.
−2−3=−5 a nie 5! −5≠5
a teraz weźmiemy A.
y−x=5
2−(−3)= 2+3= 5
5=5 ZGADZA SIĘ!
x2 + y2 = 13
(2)2 + (−3)2 =15
15=15 ZGADZA SIĘ!
18 paź 22:17
Godzio: Jeśli masz problem z działaniami na liczbach to lepiej też się nie wypowiadaj
B(−2,3)
y − x = 5
3 − (−2) = 3 + 2 = 5
A według Ciebie
− 3 = 7 więc gratuluję
18 paź 22:25
wiciu123: X + −3 i y = 2?
9 kwi 20:51
Paulaa:*: pomoże mi ktoś z jednym równaniem

/
13 wrz 14:22
Paulaa:*: proszę
13 wrz 14:22
ICSP: jakim równaniem ?
13 wrz 14:23
Paulaa:*: Para (−1,4) nie jest rozwiązaniem jakiego układu równań

/
13 wrz 14:25
Paulaa:*: (−1,4)
tym właśnie, moge liczyc na pomoc

/
13 wrz 14:26
ICSP: zapewne są 4 warianty odpowiedzi. Możesz :
1o albo rozwiązywać każdy układ z tych odpowiedzi dopóki nie będziesz znać prawidłowej
2o albo wstawić za x = −1 oraz za y = 4 do każdego układu równań i zobaczyć kiedy dostaniesz
sprzeczność.
13 wrz 14:28
Paulaa:*: pomożecie
13 wrz 14:28
Paulaa:*: aha
13 wrz 14:28
Paulaa:*: nie lubię matematyki
13 wrz 14:31
Paulaa:*: wgl jej prawie nie rozumiem
13 wrz 14:31
Paulaa:*: masakra jakaś..
13 wrz 14:32
Basia: zamiast podbijać post zastanów się może czy da się odpowiedzieć na Twoje niekompletne
pytanie
13 wrz 14:33
Kalkosia : Proszę o pomoc

Para liczb (a,b) = ( 1,−2) jest rozwiązaniem układu równań: ( Wskaż wszystkie poprawne
odpowiedzi)
a. −2 + 5b = −12
5a − 2b = 9
b. 6a − 5b = 16
5a + 6b = −7
c. 3a + 4b = −5
4a − 3b = −2
d. 5a − 5b = −5
−10a + 10b = 10
1 sty 19:06
Hajtowy: Podstaw za:
x=1
y=−2
I zobacz co jest poprawne...
1 sty 19:22