funkcja liniowa
Magda: układ równan y= 5x +15
y=ax+16
ma jedno rozwiązanie dla kazdej liczby a spelniajacej warunek:
A a>−5
B a<5
C a>0
D a<10
18 paź 21:24
mila: Magda, jeżeli masz układ równan to w pierwszym i drugim x jest ta sama liczba i y jest w
obydwu ta sama liczba
y=5x+15 zobacz jezeli mamy 5=2x+3
y=ax+16 5=9−4x 5=5
czyli 2x+3=9−4x
2x+4x=9−3
6x=6
y=y x=1
spróbuj
18 paź 21:35
Gustlik: Układ równań:
y=5x+15
y=ax+16
Oba równania w układzie współrzędnych przedstawiają proste (funkcja liniowa).
Jeżeli a=5, to proste będą równoległe (warunek równoległości prostych to a1=a2) i będziemy
mieli uklad sprzeczny. Zatem a≠5 − wtedy proste przetną sie w jednym punkcie i będzie jedno
rozwiązanie. Z podanych odpowiedzi pasuje B.
19 paź 00:27