o
fak: 2log
2√2x+4x
wiec to ma byc :
log
2√2x+4x2
czy jak ?
18 paź 20:36
Godzio:
znaczy tak:
log2(2x + 4x)
18 paź 20:38
TOmek: 2log2√2x+4x=
2log2(2x+4x)0,5=
log2(2x+22x)=
log2(2x+2x*2x)=
log2(2x(1+2x))=
próbuje to ugryzc ale nie moge, Godzio pomozesz?
18 paź 20:46
Tomek.Noah: mi wyszlo 3 x
18 paź 20:47
TOmek: a dobre są moje obliczenia?
18 paź 20:50
Tomek.Noah: ee slepy juz jestem i nie te liczby przepisalem

2log
2√2x+4x=log
2(2
x+4
x)=log
22
x(1+2x)=x+log
2(1+2x)
18 paź 20:50
TOmek: miałem dobre obliczenia \o/ xD, w której klasie są logarytmy
18 paź 20:52
Tomek.Noah: 1 LO
18 paź 20:54
Tomek.Noah: w sumie ja juz w gimn bralem sobie xD
18 paź 20:54
TOmek: TOmek Noah teraz matura?
18 paź 20:54
TOmek: Tomek* Noah
18 paź 20:55
dumels: panowie wytlumaczy mi ktos bo mi w tym wyszlo
log
2 3x
i teraz dziwna sprawa bo sa 2 niewiadome ; p
2
n=3x
18 paź 21:03
Godzio: Wiesz co może napisz całą treść zadania
18 paź 21:06
Godzio: chyba że masz tylko podstawić to w takim razie
3x = 2n
log23x = log22n = n
ale to chyba nie o to chodzi
18 paź 21:07
dumels: chodzi mi o to:
2log2√2x+4x
zrobilem ta taka troche dziwna metodą :
log2(2x+4x)=log2(2x+22x)=log23x
i teraz z definicji logarytmu
2b=3x
18 paź 21:11
Godzio: tak zrobić nie można
18 paź 21:12
Godzio:
2x + 22x ≠ 23x
18 paź 21:12
dumels: aa no racja, wybaczcie
18 paź 21:14