help
Anulka1990: mam takie zadanie
Oblicz
a) 6!
jak to zrobic i o co tu chodzi
18 paź 20:34
R.o.zumek: a 6! = 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 = 720
18 paź 20:49
Anulka1990: a b mam tez tak całe rozpisac
18 paź 20:50
R.o.zumek: chwilka :0
18 paź 20:51
R.o.zumek: | 25! | | 5! | | 5! | |
| = |
| = |
| = |
| 5!*19! | | 19! | | 5! * 6*7*8......19 | |
niech Ci to ktos sprawdzi bo nie jestem pewien
18 paź 21:09
R.o.zumek: zle to jest ^^
18 paź 21:10
Jack:
| 25! | | 20*21*22*23*25*25 | |
| = |
| =... |
| 5!*19! | | 2*3*4*5 | |
18 paź 21:12
Grześ: | 25! | | 20*21*22*23*24*25 | |
| = |
| |
| 5!*19! | | 1*2*3*4*5 | |
18 paź 21:12
Grześ: Równo, idealnie
18 paź 21:13
Jack:
18 paź 21:13
R.o.zumek: | 25! | | 19! * 20*21*22*23*24*25 | | 20*21*22*23*24*25 | |
| = |
| = |
| = |
| 5!*19! | | 5!*19! | | 5! | |
18 paź 21:16
R.o.zumek: heu hue

za wolno mysle
18 paź 21:17
maxer: 25!= 1*2*3*4*5*6*7*8*9*10*11*12*13*14*15*16*17*18*19*20*21*22*23*24*25
masz to podzielić przez 5!*19!
a więc
5!=1*2*3*4*5
19!=1*2*3*4*5*6*7*8*9*10*11*12*13*14*15*16*17*18*19
i teraz skracasz to co możliwe. pamietaj, że jezeli coś wystepuje 2 razy to skreslasz to tylko
raz.
(ja to zrobie w pamieci i wyjdzie coś takiego):
18 paź 21:18
Anulka1990: a jeżeli mam takie zadanie jak to jest treść oblicz c)(
85) tyle ze bez kreski
ułamkowej
19 paź 18:57
19 paź 18:59
Anulka1990: i to bedzie wtedy
1*2*3*4*5*6*7*8(1*2*3)(1*2*3*4*5)
19 paź 19:27
Grześ: Tak, jeszcze można poskracać sobie od razu, albo po rozpisaniu jak u Ciebie
19 paź 19:27