Rachunek prawdopodobieństwa
Anulka1990: Gracz rzuca dwa razy symetryczną kostką sześcienną do gry i oblicza iloczyn wyrzuconych
oczek.Jezeli ten iloczyn jest jedną z liczb 8,10 lub 12 to gracz wygrywa. W pozostałych
przypadkach przegrywa. Oblicz prawopodobieństwo wygranej.
18 paź 20:33
kshksh:
1*1=1
1*2=2
1*3=3
1*4=4
1*5=5
1*6=6
2*3=6
2*4=8 wygrana
2*5=10 wygrana
2*6=12 wygrana
3*4=12 wygrana
3*5=15
3*6=18
4*5=20
4*6=24
5*6=30
4/16=0,25=25%
Odp. : Prawdopodobieństwo wygranej to 25% (0,25).
18 paź 20:53
Arthur Wellington:
Ω = 6
2
Iloczyn oczek równy osiem: (2, 4) (4,2)
Iloczyn oczek równy dziesięć: ....
Iloczyn oczek równy dwanaście: ....
A − zdarzenie elementarne polegające na wyrzucenie oczek, których iloczyn równy jest 8, 10 lub
12
Moc A −.....
18 paź 21:01
Anulka1990: dziekuje
19 paź 18:56