Skrabel:
y=1+|cos x |
y= 1-tg x
Musze do tego narysować wykres i przekształcić (funkcje trygonometryczne)
Pomocy!
4 sty 18:27
ćma: 1/
narysuj cosinusoidę
następnie tę część z pod osi Ox odbij nad oś OX
( otrzymasz taką ładną "falbankę"
i przesuń tę "falbankę " w górę o jedna jednostkę!
w 2/
podobnie ; narysuj tangesoidę
teraz tę część z nad osi Ox przenieś nad oś Ox a tę część
z pod osi Ox nad oś OX i nastepnie taki wykres przesuń
w górę o jedna jednostkę!
4 sty 18:37
nalepek: teraz tę część z nad osi Ox przenieś nad oś Ox a tę część - z dołu do góry
4 sty 18:47
anmario:
Mniej więcej coś takiego

Wykres funkcji y=cosx
cosx ^
|
1 |
/ | \ /\ y=cosx
/ | \ / \
--------- /----------\-------./------\--→
/ | \ / \ x
/ | \ / \
-1 | \/
|
Wykres funkcji y=cos|x|
cos|x| ^
|
1 |
/ | \ / \ /\ y=cos|x|
\ / | \ / \ / \
---------\/----------\/------\./------\--→
|
|
|
I ten drugi wykres cały jeszcze o jeden do góry i masz y=1+cos|x|
4 sty 19:01
ćma: y = 1+ I cosxI a nie y = 1+ cosIxI
zgoda Anmario
4 sty 19:03
anmario: ja będę od grafiki już chyba, to mnie bardziej kręci niż te zadania
4 sty 19:08
ćma: Mnie równiez to "rai" "Eta"
4 sty 19:09
Skrabel: niby pierwsze zrobiłem ale czy dobrze?

podaje link do skana
http://img220.imageshack.us/img220/4717/coski8.jpg
ale w tym drugim to nie wiem o co chodzi
4 sty 19:13
anmario:
Dzięki i za to, nic, muszę kończyć niestety, czas mi zająć się dziedziczeniem,
przeciążaniem operatorów, polimorfizmem itd, później pewnie jeszcze wpadnę
4 sty 19:14
anmario:
Bardzo dobrze zrobiłeś. Z Teraz czas Ci poważnie zainteresować się jaki wzór będzie miała
→
funkcja y=f(x) przesunięta o wektor w =[p,q], jeżeli to zrozumiesz to nie przewiduję byś
miał kłopoty z jakimkolwiek zadaniem tego typu. Dla przykładu, funkcja y=1-tgx, czyli
funkcja y= -tgx+1
→
to funkcja y= -tgx przesunięta o w=[0,1], poszukaj innych przykładów i wykumasz, przyda
CI się, to dość ważne, pozdrawiam.
4 sty 19:21
Skrabel: kurde z tego drugiego to ja nigdy żadnego przykładu na oczy nie widziałem

ale coś
zrobiłem...
podaje link
http://img206.imageshack.us/img206/5884/tanai0.jpg
4 sty 19:56
Skrabel: Dzieki Wielkie za pomoc

jakoś ten drugi na stukałem

Pozdro
4 sty 20:33
Eta: Ok! Pozdro!
4 sty 20:44