matematykaszkolna.pl
Skrabel: y=1+|cos x | y= 1-tg x Musze do tego narysować wykres i przekształcić (funkcje trygonometryczne) Pomocy!
4 sty 18:27
ćma: 1/ narysuj cosinusoidę następnie tę część z pod osi Ox odbij nad oś OX ( otrzymasz taką ładną "falbankę" i przesuń tę "falbankę " w górę o jedna jednostkę! w 2/ podobnie ; narysuj tangesoidę teraz tę część z nad osi Ox przenieś nad oś Ox a tę część z pod osi Ox nad oś OX i nastepnie taki wykres przesuń w górę o jedna jednostkę!
4 sty 18:37
nalepek: teraz tę część z nad osi Ox przenieś nad oś Ox a tę część - z dołu do góry emotikonka
4 sty 18:47
anmario: Mniej więcej coś takiego emotikonka Wykres funkcji y=cosx cosx ^ | 1 | / | \ /\ y=cosx / | \ / \ --------- /----------\-------./------\--→ / | \ / \ x / | \ / \ -1 | \/ | Wykres funkcji y=cos|x| cos|x| ^ | 1 | / | \ / \ /\ y=cos|x| \ / | \ / \ / \ ---------\/----------\/------\./------\--→ | | | I ten drugi wykres cały jeszcze o jeden do góry i masz y=1+cos|x| emotikonka
4 sty 19:01
ćma: y = 1+ I cosxI a nie y = 1+ cosIxI zgoda Anmarioemotikonka
4 sty 19:03
anmario: ja będę od grafiki już chyba, to mnie bardziej kręci niż te zadania emotikonka
4 sty 19:08
ćma: Mnie równiez to "rai" "Eta" emotikonka
4 sty 19:09
Skrabel: niby pierwsze zrobiłem ale czy dobrze? emotikonka podaje link do skana http://img220.imageshack.us/img220/4717/coski8.jpg ale w tym drugim to nie wiem o co chodzi emotikonka
4 sty 19:13
anmario: Dzięki i za to, nic, muszę kończyć niestety, czas mi zająć się dziedziczeniem, przeciążaniem operatorów, polimorfizmem itd, później pewnie jeszcze wpadnę emotikonka
4 sty 19:14
anmario: Bardzo dobrze zrobiłeś. Z Teraz czas Ci poważnie zainteresować się jaki wzór będzie miała → funkcja y=f(x) przesunięta o wektor w =[p,q], jeżeli to zrozumiesz to nie przewiduję byś miał kłopoty z jakimkolwiek zadaniem tego typu. Dla przykładu, funkcja y=1-tgx, czyli funkcja y= -tgx+1 → to funkcja y= -tgx przesunięta o w=[0,1], poszukaj innych przykładów i wykumasz, przyda CI się, to dość ważne, pozdrawiam.
4 sty 19:21
Skrabel: kurde z tego drugiego to ja nigdy żadnego przykładu na oczy nie widziałem emotikonka ale coś zrobiłem... podaje link http://img206.imageshack.us/img206/5884/tanai0.jpg
4 sty 19:56
Skrabel: Dzieki Wielkie za pomoc emotikonka jakoś ten drugi na stukałem emotikonka Pozdro
4 sty 20:33
Eta: Ok! Pozdro!emotikonka
4 sty 20:44