równanie wykładnicze
Michał: Proszę o pomoc (5√5)x=0,04*125x−2
18 paź 20:32
fgdfg: kim jestes?
18 paź 20:32
m.m:
18 paź 20:33
Michał: w technikum się uczę ale nie wiem jak to rozwiązać pomoże ktoś
18 paź 20:35
m.m: zamień wszystko na podstawę 5
18 paź 20:39
Michał: zamieniłem ale później mi nie chce wyjść
18 paź 20:40
Michał: 5√5x=5x*5−2
18 paź 20:42
Michał: i jak zrobić później ?
18 paź 20:43
Godzio:
5
√5 = 5
3/2
125 = 5
3
otrzymujesz:
5
3/2 * x = 5
−2 * 5
3x − 6
5
3/2 * x = 5
3x − 8
przyrównaj wykładniki
18 paź 20:45
Michał: dzięki wielkie godzio
18 paź 20:50