Poooomocy prawdopodobieństwo
Anulka1990: Rzucamy dwa razy kostkę do gry.Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A, że dwa razy wypadnie
liczba oczek parzysta lub niemniejsza od 5.
18 paź 20:27
Arthur Wellington: Rzucasz dwa razy, zakładam sześcienną, kostką do gry. Kostka ma 6 oczek.
Ω = ....
1. Ile jest takich zdarzeń, dla których w dwóch rzutach wypadnie dwa razy liczba oczek
parzysta?
2. Ile jest takich zdarzeń, dla których liczba oczek w dwóch rzutach, tj. w pierwszym rzucie i
w drugim rzucie, będzie niemniejsza od 5?
Wypisz wszystkie możliwości
18 paź 20:51
kosa: P={(2,2),(2,4),(2,6),(4,2),(4,4),(4,6),(5,5),(5,6),(6,2),(6,4),(6,5),(6,6)}
1236=13
odp. Prawdopodobieństwo wyrzucenia dwuch liczb parzystych lub nejmniejszych niż 5 jest 13
18 paź 20:56
kosa: Kur... znowu mnie wyprzedzili
18 paź 20:57
Anulka1990: dzięki
19 paź 19:07