Andzelika: Co to znaczy ; Trapez równoramienny KLMN przesuwany równolegle o wektor NM
4 sty 18:22
ćma:
Mam nadzieję ,że Anmario.... Ci narysuje !
tylko ładnie poproś
4 sty 18:30
Andzelika: PROSZĘĘĘĘĘĘĘĘĘ
4 sty 18:33
anmario:
N M
..........................
/ \
/ \
/ \
/..................................\
K L
N M
--------------------> Wektor o początku w punkcie N i końcu w punkcie M, jego
długość to oczywiście długość odcinka MN, kierunek wyznacza prosta, w której zawiera się
odcinek MN a zwrot od M do N i o ten wektor ma być przesunięty ten trapez

N M N' M'
.......................... ..........................
/ \ / \
/ \ / \
/ \ / \
/..................................\ /..................................\
K L K ' L'
->
|NN'|=|MM'|=|KK'|=|LL'|=| NM |
4 sty 18:40
anmario: poprawka, oczywiście zwrot od N do M, sorki
4 sty 18:41
Andzelika: Dziękuje bardzo za wysiłek

czyli część wspólna to zbiór pusty ?
4 sty 18:47
Andzelika: Dany jest trapez równoramienny KLMN, w którym podstawa KL jest 2 razy dłuższa od podstawy
MN. Trapez ten przesuwamy równolegle o wektor NM. Wtedy częścią wspólną trapezu i jego
obrazu jest :
A. Równoległobok, w którym jednym z boków jest ML
B. Trójkąt równoramienny, w którym jednym z ramion jest ML
C. Zbiór pusty
D. Trapez równoramienny
C
4 sty 18:56
ćma: A ja tak!
N M=N' M'
........................,.........................,
/ / \ \
/ / \ \
/ / \ \
/ / \ \
/......................../...............\...................... .\
K K' L L'
gdzie IKK'I =INMI= ILL'I = INN'I=IMM'I
4 sty 18:56
anmario:

Zgadza się, w graficznym zapale zapomniałem o sensie zadania

Aż żałuję, że muszę
już kończyć tak mi się spodobało, dzięki za sprostowanie.
4 sty 19:04
ćma: Witam! drugie z cosinusoida tez sprostowałam
4 sty 19:05
Eta-ćma: Andżelika na moim rysunku juz chyba widzisz co jest cz. wspólną

trójkat równoramienny!
5 sty 00:12