Funkcja liniowa
Godzio: Zadania dla Kejt
Funkcja liniowa
Dla jakich wartości parametru m funkcja f(x) = (m3 − 4m)x − m − 2 jest:
a)malejąca
b)nieparzysta
c)parzysta
Funkcja liniowa y = ax + b jest malejąca i jej miejscem zerowym jest liczba niedodatnia. Ustal
znak wyrażenia a + b .
Wyznacz wzór funkcji liniowej f , wiedząc że nie przyjmuje ona wartości dodatnich oraz
f(22) = − 3
18 paź 19:51
ce es: coś trudniejszego byś dał, Kejt się zanudzi
18 paź 20:00
Godzio:
chciała trudne zadania z f. liniowej

z tego to raczej ciężko coś trudniejszego znaleźć
18 paź 20:04
ce es: wejdz na gg Godzio bo jest sprawa
18 paź 20:05
Kejt: hmm.. parzystości nie miałam.. reszty też.. ale zaraz pokombinuję. dzięki za troskę Ce es
18 paź 20:09
Godzio:
To tym bardziej zrób jak nie miałaś

−− poszukaj warunku parzystości lub nieparzystości
funkcji to jest naprawdę banalne

a wiedzieć to nie zaszkodzi
18 paź 20:11
Kejt: już znalazłam. Masz rację, znając moją nauczycielkę na pewno wymyśli coś żeby mi dogryźć
18 paź 20:13
Tomek.Noah: Wybaczcie młode gorliwe umysły ale to co widze nie jest az tak skomplikowane
18 paź 20:14
Godzio:
No tak tak ale
Kejt tego nie przerabiała bo jest na podstawie a skoro chce zdawać
rozszerzenie to takie zadanka na pewno nie zaszkodzą
18 paź 20:15
Tomek.Noah: hehe oj napewno jak ktos chce to moge rzucic pare zadan na rozszerzoną

Nie bulwersuj sie
Godzio 
a tak apropo jak tam zadanka?
18 paź 20:17
Godzio: wiesz co jeśli chodzi to tylko ta granica mi nie wychodzi
18 paź 20:20
Mateusz: To moze ja cos wrzuce

Znajdz wszystkie rozwiązania układu równan w zaleznosci od parametru m
{3x−y+z=6
{x+mz=3
{x+y+3z=6
18 paź 20:22
Tomek.Noah: podpowiedz?
18 paź 20:23
Godzio: przydałaby się
18 paź 20:23
Tomek.Noah:
a
3−b
3=(a−b)(a
2+ab+b
2)
18 paź 20:24
Mateusz: poszukajcie rozwiązan stosując metode diagonalizacji Gaussa
18 paź 20:25
Godzio: no dobra tak zrobiłem już wcześniej tylko coś mi nie wyszło zaraz sprawdzę w rachunkach
18 paź 20:25
Godzio:
Ale ja jestem tępy

przy liczeniu tej granicy zrobiłem takie fajne obliczenia ...
| 5p + 1 | | 5p + 1 | |
| to mi z tego wyszło |
| = 2 ehhh  |
| 3√1 + 3√1 + 3√1 | | 3√3 | |
18 paź 20:29
Godzio:
Ciekawe zadanie to od Mateusza zaraz sobie o tym poczytam
18 paź 20:31
Tomek.Noah: Oto
Godziu moje rozwiazzanie

a
n=
3√n3+n2+9pn−
3√n3−5pn2
lim
n→∞=2
limU{(
3√n3+n2+9pn)
3−
3√n3−5pn23}
{
3√(n3+n2+9pn)2+
3√(n3+n2+9pn)*(n3−5pn2+
3√(n3−5pn2)2}
=
| | n3+n2+9pn−n3+5pn2 | |
lim |
| = |
| | mianownik bez zmian | |
| | n2(1=5p)−9pn | |
lim= |
| =i teraz grzmot  |
| | mianownik bez zmain | |
lim=U{1+5p−
9pn} {(
3√(n3+n2+9pn)2n3)2 +
3√(n3+n2+9pn)(n3−5pn2)n6+
3√(n3−5pn2)2n6 }
lim=U{1+5p+
9pn}{(1+
1n+
9pn2)
2 +
3√(1+1n+9pn2)(1−5pn) +
3√(1−5pn)2=
p=1
18 paź 20:40
Tomek.Noah: hahaha brawo Godzio
18 paź 20:40
Godzio: bez komentarza ...
18 paź 20:41
Tomek.Noah: diagonalizacji Gaussa kiedys byla mi na fizyke potrzebana ale hmm zapomnialem
18 paź 20:42
Godzio:
Za dużo nauki do tej diagonalizacji ... jakieś macierze, mam jeszcze w sumie czas żeby się tego
nauczyć ale to juz może jednak na studiach
18 paź 20:43
Tomek.Noah: eee zaraz dorwe brata zeszyt ze studiow to ogarne raz dwa xD jesli da
18 paź 20:44
Tomek.Noah: Godzio takie prywatne pytanie jesli moge... po matmie (studiach) co zamierzasz robic?
18 paź 20:45
Godzio:
Tak myślałem że w sumie mógłbym być nauczycielem

ale jeszcze nie wiem co można robić po
takich studiach kiedyś tam czytałem to kilka zawodów po tym jest
18 paź 20:47
Tomek.Noah:
mnie tak kusi isc na matme ale wlasnie co potem z $ myslalem drastycznie zeby pojsc na tech a
potem jako hobby zrobic te mgr z matmy juz na spokojnie...
18 paź 20:53
Godzio: wiesz, zawsze można sobie dorobić na korkach i to nawet nieźle dorobić

tak w ogóle dajesz
korki ?
18 paź 20:54
Tomek.Noah:
no hmm nie chce sie chwalic daje ale za darmo dla przyajciol znajomych kto wie kiedy aj bede w
potrzebie
18 paź 20:55
Tomek.Noah: a ty godzio pewnie do ciebie jak do mekki xD?
18 paź 20:55
Mateusz: Dobra daje rozwiąże bo mi się nudzi

przekształcen dokonuje na macierzy współczynników
{ 1 0 m 3} {1 0 m} {1 0 m 3 }
{ 3 −1 1 6} →{0 −1 1−3m−3} →{0 −1 1−3m 3 }→
{ 1 1 3 6} {1 1 3 } {0 1 3−m 3 }
od drugiego wiersza odejmujemy pierwszy pomnozony przez 3 od trzeciego wierza odjmuje
pierwszy od trzeciego odejmuje drugi
{ 1 0 m 3 } {1 0 m 3 }
→ {0 1 1−3m −3} →{ 0 −1 1−3m −3} →
{0 0 4−4m 0 } { 0 0 1−m 0}
Widzimy ze trzeci wiersz odpowiada równaniu(1−m)z=0 zatem jesli m≠1 wtedy otrzymamy z =0 no z
drugiego wiersza odczytujemy −y = −3 czyli y = 3 a z pierwszego x = 3 zatem gdy mamy m≠1
rozwiązanie to zestaw liczb x = 3 y = 3 z =0 i pozostaje nam rozpatrzyc przypadek m = 1
mamy macierz
{1 0 1 3}
{ 0 1 2 3}
{ 0 0 0 0}
odpowiada ona układowi
x+z = 3
y+2z=3
zatem rozwiązan jest nieskonczenie wiele mozemy je wyznaczyc w zaleznosci od jednej niewiadomej
np z przyjmując jako parametr np p mamy x=3−p z = p gdzie p€R
Chyba troche za trudne dałem zadanie jak na poziom nie wiem Godzio miałes macierze albo
zajmowałes sie macierzami
18 paź 20:56
Mateusz: A jednak a myslałem ze jednak znasz te metode taki wytrawny matematyk na forum ale w sumie
racja na to przyjdzie czas na studiach
18 paź 20:58
Kejt: dla m=1 równanie ma nieskończenie wiele rozwiązań?
18 paź 21:00
Godzio: kilka osób, znajomi po znajomości większość za darmo chodź jednego uczę w formie przygotowania
i dosyć często kilka h także on mi płaci jakieś grosze

a tak mam takich obcych

i troche
se dorabiam
18 paź 21:00
Tomek.Noah: hehe a rok temu miales paru maturzystow? ;>
18 paź 21:01
Godzio:
no właśnie Mateusz

jednak jeszcze za dużo, od czasu do czasu się poduczam tych rzeczy ze
studiów ale macierze jeszcze nie
18 paź 21:01
Kejt: ja mam w tym roku.. 3. jeden jest w naprawdę opłakanym stanie..
18 paź 21:01
Godzio: maturzystów nie

miałem jedną typke która miała dosyć spore problemy ale jakoś udało nam się
wyjść z jej 1
18 paź 21:02
Kejt: swoją drogą, ja to zadanie zrobiłam. Nie trzeba macierzy w sumie..
18 paź 21:03
Godzio:
Kejt ty chyba nie znasz co to znaczy opłakany stan
18 paź 21:03
Kejt: doprawdy? mam teraz delikwenta, który jak go zapytałam o iloczyn.. to zapytał się mnie co to
jest..
18 paź 21:04
Godzio: heh

dobra może jednak nie ale wiem coś o tym przynajmniej trochę
18 paź 21:05
Tomek.Noah:
a pobijcie to mnie sie pyta czy 8*4 to 32 albo 2*5=10teraz tak mam... ale to ktos mi kazal
uczyc go...

albo ja... xD
18 paź 21:10
Kejt: właśnie.. Uważam, że jeśli ten chłopak zda maturę.. niepoprawkową to ja jestem geniuszem i nikt
nie będzie miał prawa tego kwestionować..
18 paź 21:11
Godzio:
No słuchaj tego, ja uczę typa który nie zdał próbnej matury podstawowej a chce zdawać
rozszerzenie

także równanie
x
2 = x to dla niego czarna magia, a 7
2 = 48, a potęgi 2 − 5 do potęgi 3 i wyższej to już
wyższa matma
18 paź 21:14
Kejt: dla mojego też.. w ogóle równania po chińsku jakoś robi byle sobie życie utrudnić. W sumie
muszę z nim najpierw całą podstawówkę przerobić, gimnazjum..i dopiero można o maturze myśleć..
18 paź 21:16
Tomek.Noah: hahaha skad ja to znam haha ale nie dobrze ze ktos nie umie tej matmy zebysmy my mogli uczyc

!
18 paź 21:16
Godzio:
... mogli uczyć i
dorobić trochę
18 paź 21:18
Tomek.Noah: hehe no
18 paź 21:18
Tomek.Noah: jak to mowi Nikodem Dyzma:'... a jaaak!"
18 paź 21:19
Kejt: w moim przypadku nie. powiedzmy, że jestem wolontariuszem, heh.. Tłumaczę i pomagam, bo lubię a
nie żeby mieć korzyści materialne..
18 paź 21:19
Godzio: w 2 klasie też tak miałem
18 paź 21:21
Kejt: swoją drogą.. ciekawe czy znalazłbyś się ktoś kto raz na jakiś czas pomógłby mi przy fizyce
18 paź 21:23
Tomek.Noah: sluchaj faceci maja ograniczona cierpliwosc ja nie potrafie 10h tlumczyc ze √2+√2=2√2 i
odpowiadac w kolko na to samo pytanie dlaczego?
18 paź 21:23
Tomek.Noah: ja mam problem z fizyka ale zdaje rozszerzona jakby co
Kejt dawaj na forum am oze cos
poradzimy
18 paź 21:23
Godzio:
Ja ci chętnie bym pomógł ale sam muszę się jej nauczyć
18 paź 21:24
Tomek.Noah: Dlaczego fizyka tak zmusza umysl do wyobrazni z matmy to hop i juz i jedziemy dalej bo szkoda
czasu
18 paź 21:25
Kejt: o. a masz jakąś książkę fajną? bo zanim się zabiorę za zadania to muszę trochę teorii
nadrobić..
18 paź 21:25
Mateusz: ja tez bym ci chętnie pomógł w fizyce ale musze ja sobie przypomniec
18 paź 21:26
Godzio:
Mam jakiś zbiór ale on jest rzeźniczy

i robimy zadania z niego na kółku fizycznym
18 paź 21:26
Tomek.Noah:
hmm jak dal mnie vademecum matura 2009 pewnie juz jest 2011 fizyka i astronomia operon a jako
zbiorek to ponoc njalepszy jest Krzyszof chyla zbior prostych zadan z fizyki zamkor
18 paź 21:27
Tomek.Noah: Godzio tytul autro i wydawnictwo
18 paź 21:28
Kejt: byłoby znacznie łatwiej gdybym była w normalnym liceum heh.. u mnie nie ma czegoś takiego jak
kółko fizyczne albo matematyczne..
18 paź 21:28
Godzio:
Zbiór zadań z fizyki dla szkół ponadgimnazjalnych kurs podstawowy z elementami kursu
rozszerzonego
ZamKor
18 paź 21:31
Mateusz: widziałem tez ostatnio zbiór zadan J Salach z fizyki dla liceum tak przeglądając zadania powiem
ze niektóre były nawet trudne
18 paź 21:31
Godzio: chodź jak dla mnie to jest na odwrót, z elementami kursu podstawowego
18 paź 21:32
18 paź 21:34
Tomek.Noah: nie lubie cech

weź....
18 paź 21:39
Godzio: e tam

trochę się posiedzi a później jakieś fajne nagrody można wygrać
18 paź 21:40
Tomek.Noah: nie wiem czemu ale pole trojkat wyszlo mi 64
18 paź 21:45
Godzio: mi tak samo
18 paź 21:45
Tomek.Noah: a zapisanie tego 2 linijki bo reszta w glowie
18 paź 21:49
Tomek.Noah: a co do studiow to myslalem nad UJ matma teoretyczna to dopiero wyzwanie z tego co czytalem

ale z drugiej strony w zeszlym roku to klesie co mieli 100% i z fizyki wysoko bali sie ze nie
dostanal sie wiec nei wiem na co ja licze xD
18 paź 21:50
Godzio:
To nieźle
18 paź 21:53
Kejt: w 1c jakieś bzdury mi wyszły..
18 paź 21:54
Tomek.Noah: 1c?
18 paź 21:57
Kejt: to to z tą parzystością.
18 paź 21:57
Godzio:
f(x) = (m
3 − 4m)x − m − 2
f(−x) = −(m
3 − 4m)x − m − 2
−(m
3 − 4m)x − m − 2 = (m
3 − 4m)x − m − 2
−m
3 + 4m = m
3 − 4m
2m
3 + 8m = 0
m
3 + 4m = 0
m(m
2 + 4) = 0
m = 0
18 paź 22:03
Kejt: dobra.. już widzę co zepsułam.. wszystko mi się zredukowało i zostało x=−x
18 paź 22:05
Tomek.Noah: moze ja jakies zadanie rzuce? braly jzu pochodne?
18 paź 22:06
Tomek.Noah: albop dobra ja lece bo msuze sie jeszcze nauczyc to do zobaczenia

narq
18 paź 22:06
Godzio: narazie
18 paź 22:08