Logarytmy
ariel: Dla jakich wartości parametru m równanie
log22x + 2log4x − log2√x = m
nie ma rozwiązania?
Próbowałem już chyba wszystkiego (wyłączanie przed nawias, zamiana podstawy logarytmu itp.) i
za nic w świecie nie chce mi wyjść. Będę wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki.
Pozdrawiam
18 paź 19:41
Tomek.Noah: napewno zapis jest taki log22x?
18 paź 19:45
Godzio: Taki jest wynik ?
18 paź 19:46
ariel: logarytm kwadrat przy podstawie 2. wynik: m ∊ (−
∞, −
116 )
18 paź 19:49
Godzio: | | 1 | |
Ano tak zgubiłem |
| , zaraz Ci to rozpiszę |
| | 2 | |
18 paź 19:52
Tomek.Noah: ehh wlasnie mam rozwiazanie
18 paź 19:52
Godzio: x > 0
log
22x + 2log
4x − log
2√x
| | 1 | |
2log4x = 2log22x = 2 * |
| * log2x = log2x |
| | 2 | |
| | 1 | |
log2√x = log2x1/2 = |
| log2x |
| | 2 | |
log
2x = t
Brak rozwiązań jest dla Δ < 0
18 paź 19:54
m.m: nie wiem o co biega w drugiej linijce:
18 paź 19:57
m.m: już wiem
18 paź 19:58
m.m: dziękuje bardzo
18 paź 20:01