Rozwiaz uklad rownan Liceum !!!!
Karolajn: 642x + 642y=68
64x+y= 16
podstawilam a i b
a2 + b2 = 68
ab = 16
powinno wyjsc
a = 8 lub a =2
b= 2 b=8
Tylko niewiem w jaki sposob do tego dojsc delta dziwna wychodzi wiec chyba nie tedy droga
18 paź 19:30
Godzio:
a
2 + b
2 = 68
(a + b)
2 − 2ab = 68
(a + b)
2 − 32 = 68
(a + b)
2 = 36
a + b = 6
a + b = 6
ab = 16
spróbuj teraz to rozwiązać myślę że teraz Ci wyjdzie
18 paź 19:34
Karolajn: Wielkie dzieki co tam zastosowales czy to wzor skroconego mnozenia
18 paź 19:37
Godzio: tak
18 paź 19:38
Karolajn: delta ujemna wychodzi
18 paź 19:54
Tomek.Noah:
wez ten uklad i ci wyjdzie
a2+b2=68
ab=16
18 paź 20:00
Godzio:
4
3x + 3y = 4
2
| | 2 | |
3x + 3y = 2 => x = |
| − y |
| | 3 | |
64
4/3 − 2y + 64
2y = 68 64
2y = t
t
2 − 68t + 256 = 0
Δ = 3600
√Δ = 60
4 = 4
6y
4
3 = 4
6y
i teraz się zgadza tylko zastanawiam się czemu tamtym sposobem nie wyszło skoro jest wszystko
poprawnie
18 paź 20:01
Karolajn: Moglbys to bardziej wytlumaczyc
18 paź 20:01
Karolajn: Ok wlasnie ja takze nie rozumiem tego ale zrobie jak napisales
18 paź 20:02
Godzio:
a już wiem ...
(a + b)
2 − 2ab = 68
(a + b)
2 − 32 = 68
(a + b)
2 = 100
a + b = 10
więc pozostaje rozwiązać:
a + b = 10
ab = 16 i teraz bedzie ok

moim zdanie tego a
2 + b
2 = .. nie ma sensu rozwiązywać bo powstanie równanie 4 stopnia i
kaplica
18 paź 20:03
Tomek.Noah:
a
2+b
2=68
b
4−68b
2+256=0
b
2=t t>0
t
2−68t+256=0
Δ=68
2−1024=3600
√Δ=60
t
1=4 t
2=64
b
2=4
b=2
b
2=64
b=8
dalej sam
18 paź 20:04
Karolajn: a jak mam cos takiego : (a+b)2 = 30 +10√5
drugi przyklad a2 + b2 = 30
ab = 5√2
18 paź 20:14
Godzio:
30 + 10√5 = 52 + 10√5 + √52 = (5 + √5)2
(a + b)2 = (5 + √5)2
a + b = 5 + √5
18 paź 20:16
Karolajn: przeciez (5+√5)2 nie jest rowne 30 + 10√5
18 paź 20:19
Godzio: jak nie jak tak
18 paź 20:20
Karolajn: aaa no tak wzor moj blad od dzieki to juz tyle odemnie wreszcie to zrozumialam Dobrej nocy
zycze
18 paź 20:21