Równanie
m.m: Błagam o pomoc!
Rozwiąż równanie:
2 * 3x−1 + 4 * 3x − 3 * 2x−1 − 9 * 2x = 0
Kompletnie nie wiem co robić. Wprowadzać dwie nowe zmienne? i co mi to da?
18 paź 19:27
Kejt: daj mi chwilkę. coś wykombinuję
18 paź 19:28
Kejt: odpowiedzi jakieś masz?
18 paź 19:33
m.m: x = 2
18 paź 19:37
Kejt: coś się nie zgadza..
zamień to tak, żeby przy potęgach "do x" było samo x.. np:
18 paź 19:40
Godzio: 3
x = t
2
x = p
| 2 | | 3 | |
| * t + 4t − |
| p − 9p = 0 |
| 3 | | 2 | |
4t − 9p = 0
4t = 9p
3
x − 2 = 2
x − 2
równość spełniona tylko dla x − 2 = 0 ⇒ x = 2
18 paź 19:41
Kejt: no i zepsuł mi.. znowu będę się nudzić.. chcesz mi podrzucić jakieś zadanka z f. liniowych? coś
trudniejszego, bo mam sprawdzian we środę.
18 paź 19:43
ariel: właśnie do tego doszedłem tylko bez podstawiania nowych zmiennych. mimo wszystko dziękuję : )
18 paź 19:46
Godzio: zaraz podrzucę coś
18 paź 19:46
Godzio: ja te zmienne podstawiłem żeby nie tracić czasu w zapisie
18 paź 19:47
Paweł: Ok a ja się spytam o końcówkę mamy to 3x−2 = 2x−2 Więc skąd ta równośc spełniana dla x −
2 =0 ⇒ x = 2 ?
18 paź 19:51
m.m: bo żeby te liczby były równe to potęga musi się zerować
18 paź 19:52
Paweł: Dzięki sprawdzę sobie teorie
18 paź 20:28
nothing to do: nie ma za co
19 paź 12:32