obliczanie różnicy, pierwszego wyrazu ciągu arytmetycznego
Martyna:
Pomożcie proszę! Zadanie:Załóżmy ze ciąg a jest arytmetyczny.
a)Oblicz a1 oraz a15 jesli a3 =8, a różnica wynosi 0,1.
b)Znajdź różnicę ciągu a1, jesli a100=100 i a102=104
c) Znajdź różnicę ciągu oraz a1, jesli a5− −8 i a9= −2.
Jak to rozwiązać? bo nie wiem od czego zacząć, jak obliczyć a1?
18 paź 19:04
Godzio: a
3 = 8, r = 0,1
a) a
3 = a
1 + 2r ⇒ a
3 − 2r = a
1 ⇒ a
1 = ...
a
15 = a
3 + 12r = ...
b) a
100 = 100, a
102 = 104
| | a102 − a100 | |
a102 = a100 + 2r ⇒ r = |
| , |
| | 2 | |
a
100 = a
1 + 99r ⇒ a
1 = ...
c) pomyśl
18 paź 19:11
Martyna: w a) wyszło mi a1=7,8. i a15=9,2. Dobrze? bo chyba nie, w odpowiedziach jest ze a1=5 i
a15=6,4...
18 paź 19:23
Martyna: juz wiem w czym bląd. Miało być a31=8. a nie a3. a to wtedy bedzie trzeba obliczyc a31=a1+30r?
18 paź 19:31
Martyna: b) mam tak jak w odpowiedziach, a c) kompletnie nie wiem
18 paź 19:43
Damian: potrzebuje pomocy mam obliczyć ciąg o wyrazie ogólnym
an =−7n−1 oblicz a2 i a5
29 lip 11:23
Piotr 10: a2=−7*2−1=−14−1=−15
a5=−7*5−1=−35−1=−36
29 lip 11:41
Damian: thx za pomoc
29 lip 11:44
Damian: w ciągu arytmetycznym a1=132 a8=196
wyznacz a2/r/a4
29 lip 11:47
Piotr 10: a
n=a
1+(n−1)r
a
8=a
1+7r
196=132+7r
64=7r
| | 1 | | 1 | |
a2=a1+r=132+ 9 |
| =141 |
| |
| | 7 | | 7 | |
| | 1 | | 3 | | 3 | |
a4=a1+3r=132+3*9 |
| =132+27 |
| =159 |
| |
| | 7 | | 7 | | 7 | |
29 lip 11:57
5-latek:
a8=a1+7r −−−−podstaw dane i wylicz z tego r
a2=a1+r −−−−−−−policz
a4=a1+3r lub a4=a2+2r −−−−−−−to juz sobie policzysz
29 lip 11:57
5-latek: Piotr10 daj sie Damianowi wykazac
29 lip 11:58
Piotr 10: Okej

. Okej
29 lip 11:59
Damian: ok thx jak policzę to napisze ile wyszło
29 lip 11:59