Mam problem, proszę o podpowiedzi!
Camillo: |x2−2x|<x
czy rozłożyć to na : |x*(x−2)|<x ?
jesli tak to co dalej?
18 paź 18:08
Grześ: Było takie zadanie rozwiązywane na forum niedawno, poszukam go.
18 paź 18:10
Grześ: Nie mogę znaleźć, ale osoby z forum będą pamiętać.
18 paź 18:14
Camillo: podbijam
18 paź 18:29
Grześ: Pamiętam tylko to, że na forum rozważali to sposobem graficznym, czyli że najpierw rysujemy
funkcje f(x)=|x2−2x|
oraz g(x)=x
i zaznaczyć miejsce, gdzie funkcja f(x)ma mniejszą wartość od g(x)
18 paź 18:40
ce es: |x2−2x|<x
x2−2x<x lub −x2+2x<x
x2−3x<0 lub −x2+x<0
x(x−3)<0 lub x(1−x)<0
to juz chyba rozwiązesz
18 paź 18:45
ce es: −x2+2x>x zapomniałem zmienić znak nierówności na przeciwny
18 paź 18:46
Godzio:
f(x) = |x2 − 2x|
g(x) = x
Odp: x ∊ (−1,3)
18 paź 18:48
Godzio:
ce es tak niestety nie można zrobić

trzeba rozpatrywać przypadki
1
o x ∊ (−
∞,0)
2
o x ∊ <0,2)
3
o x ∊ <2,
∞)
18 paź 18:49
Camillo: czyli w końcu jak ma byc?
18 paź 18:53
Godzio:
albo wykres albo rozwiązuj w tych przedziałach co CI rozpisałem
18 paź 18:53
Camillo: No tak, ogoleni to juz predzej robilem w tych przedzialach ale cos mi nie wyszlo, bo nie zgadza
sie z odpowiedzia
18 paź 18:57
Godzio: Pokaż obliczenia to poszuka się błędu

Co do mojej odp, to oczywiście powinno być x ∊ (1,3)
18 paź 19:03
Godzio: Dobra zlituję się, nudy są to mogę napisać
|x2 − 2x| < x
|x| * |x − 2| < x
1o x ∊ (−∞,0)
|x| = −x, |x − 2| = −x + 2
−x(−x + 2) < x
x2 − 2x < x
x2 − 3x < 0
x(x − 3) < 0 ⇒ x ∊(0,3) ⇒ brak rozwiązań w danym przedziale
2o x ∊ <0,2)
|x| = x, |x − 2| = −x + 2
x(−x + 2) < x
−x2 + 2x < x
x2 − x > 0
x(x − 1) > 0 ⇒ x ∊ (−∞,0) ∪ (1,∞) ⇒ x ∊(1,2)
3o x ∊ <2,∞)
|x| = x, |x − 2| = x − 2
x(x − 2) < x
x2 − 2x < x
x2 − 3x < 0
x(x − 3) < 0 ⇒ x ∊ (0,3) ⇒ x ∊ <2,3)
Odp: x ∊ (1,3)
18 paź 19:06
ce es: wyszlo Ci Godzio tak samo jak mi, zaluje Ciebie
18 paź 19:09
Godzio: to nie znaczy że wykonanie jest poprawne

Twoje rozwiązania nie wyklucza początkowo że x < 0 −− a właśnie dla takiego x jest to
sprzeczność
18 paź 19:19