pytanie dla polonisty!!!!!!!!!!!!!!!!
kamil:
http://literat.ug.edu.pl/amwiersz/0009.htm
pytania do tesktu :
1. realnosc czy zludzenie ? w wersach 5−16 znajdz przedtawiony symblolicznie romantyczny dowod
na niemoznosc obiektywnego poznania swiata. sformuluj go wlasnymi slowami. 2. wyjasnij na czym
polega subiektywiazm poetyckiego obrazu zawartego w wersach 9−20 3. ,, Co to ma znaczyc " ?
Przedstaw historyczne przyczyny tajemniczych zjawisk w jeziorze. 4. czym rozni sie romantyczna
,,historia zywa " od racjonalnej ,, histori martwej " ? wyjasnij odwolujac sie do tesktu
ballady. 5. Okresl w jaki sposob historia wiaze sie ze sfera metafizyczna (religijna) i
fizyczna (przyrodnicza ) w tresci utworu. Wskaz przyklady tych zwiazkow. 6. Wskaz przejawy
synkretyzmu religijnego w balladzie. Wymien wsrod nich elemnty chrzescijanskie i poganskie. 7.
Przedstaw etyczna wymowe opowiadania dziewicy , uzywajac katygori : heroizmu , enoty , hanby ,
winy i kary. 8. Wskaz cechy legendy w opowiadaniu zlowionej dziewczyny.
18 paź 18:06
18 paź 18:41
Mateusz: Ekchem chyba pomyliłeś forum

niech tutejsi matematycy obliczą ci jakie jest
prawdopodobienstwo że wsród osób które są obecnie na forum matematycznm będzie jakiś polonista
lub prędzej miłośnik literatury i poezji polskiej.
18 paź 18:47
18 paź 18:52
18 paź 19:02
18 paź 19:14
Krystian: Jest pewna możliwość, poczekaj z 30 min, wyślę ci odp.
18 paź 19:17
kamil: ok
18 paź 19:18
18 paź 20:00
Krystian: 1. Złudzenie, ponieważ mamy do czynienia z utworem o charakterze fantastycznym (ludzie
zamienieni w zioła itp.). Symbolicznym romantycznym dowodem na niemożność obiektywnego
poznania świata może być oko, które łatwo ulega ułudzie:
"Gdy oko brzegów przeciwnych nie sięga,
Dna nie odróżnia od szczytu
Zdajesz się wisieć w środku niebokręga".
2.Subiektywizm poetyckiego obrazu polega tu na tym, że podmiot liryczny kieruje się tu
uczuciami i iluzjami, jakie narzuca mu rozum, po usłyszeniu pogłosek o jeziorze.
3. Kiedy car Rusi oblegał Litwę, Tuhan podjął decyzję, aby wyruszyć z pomocą władcy Litwy –
Mendogowi. Jadąc na wojnę zabrał ze sobą wszystkich mężczyzn, w mieście zaś pozostały kobiety,
dzieci i starcy. Podczas ich nieobecności, pozostałych w mieście miał bronić anioł posłany od
Boga („Bóg nas obroni: dziś nad miastem we śnie Widziałem jego anioła. (...) I rzekł mi: Póki
męże za granicą, Ja bronię żony i córy.”) Kiedy oddziały ruskie zaczynają atakować bezbronne
miasto, zrozpaczona księżniczka zaczyna prosić Boga o śmierć. Bowiem jak wszystkie kobiety
wolała zginąć, niż zaznać hańby lub zniewolenia:
Jeśli nie możem ujść nieprzyjaciela,
O śmierć błagamy u ciebie, Niechaj nas lepiej twój piorun wystrzela,
Lub żywych ziemia pogrzebie.”
W odpowiedzi na prośbę księżniczki Bóg zatapia miasto, zaś jego mieszkańców zamienia w kwiaty
wodne, tak zwane car – ziela („Chodź czas te dzieje wymazał z pamięci, Pozostał sam odgłos
kary, Dotąd w swych baśniach prostota go święci I kwiaty nazywa cary.”)
−Zadane.pl−
4. Tu nie jestem pewien.
Historia żywa, czyli ta romantyczna różni się od tej martwej, tym że w racjonalnej, opartej na
faktach historii nie było nigdy zmiany ludzi w kwiaty.
5.Ballada związana jest z religią przez Boga, który zmienia córki Świtezi w kwiaty, tym samym
ratując je od hańby, a z naturą przez florę, którą są na przykład kwiaty (kobiety), które
zawierają truciznę.
6.Chrześcijańską częścią utworu jest dobry, mądry i miłosierny Bóg, a pogańską zmiana ludzi w
kwiaty, zatopienie miasta.
7. Nie wiem co to enota, ale chodzi chyba o to:
Ballada ukazuje ludzi Świtezi jako tych, którzy bronią swego miejsca na ziemi, swej rodziny,
duszy i honoru, a cara i jego wojsko jako szatański pomiot, agresora, który zajmując
bezprawnie ziemie poczciwych ludzi zostaje ukarany. Car traci wojsko, nie zyskując nic, a
Świtezianie zyskują spokój duszy oraz panowanie nad swoim miastem po wieki.
8.Legenda posiada w sobie jakąś część prawdy − w tym wypadku najazd wojsk ruskich − oraz fikcję
− przemiana miasta w jezioro.
Pozdrawiam, mam nadzieję, że wszystko jako tako trzyma się tematu.
18 paź 20:15
18 paź 20:17
i: πΩ⇒←≤
12 sty 13:11