Rozłóż na czynniki! Pomocy! :(
Palinka28: Moja szanowna pani nauczycielka twierdzi, że można to rozłożyć na czynniki : w(x)=x
4+x
2+1 .
Niestety nie zabardzo wiem jak. Pomoże ktoś?
P.s. nie chodzi o rozwiązanie: x
4+x
2+1=x
4+x
2+1+x
2−x
2=x
4+2x
2+1−x
2=(x
2+1)
2−x
2
=(x
2+1−x)(x
2+x+1)
ani o : x
2(x
2+1)+1.
Z góry dziękuję.
18 paź 17:22
Palinka28: Błagam pomóżcie! Bo chciałabym to zrozumieć.
18 paź 17:28
Palinka28: Może ktoś pomoże?
18 paź 17:40
Ania: w(x)= x
3+x+x
2+1
w(x)=x(x
2+1)+1(x
2+1)
w(x)=(x
2+1)(x+1)
reszte chyba potrafisz
18 paź 17:42
Grześ: No to może spójrz na to jak na ciąg geometryczny o 3 wyrazach początkowych

Nie wiem w jaki
niby inny sposób mozna by zapisać ten wielomian
18 paź 17:44
Palinka28: Aniu ale tu nie ma żadnego x
18 paź 17:48
Grześ: Chyba chodziło o zapis, żeby nie było potęg, tylko za pomocą liczby x:
Skorzystam z wyprowadzonego już:
(x
2+1−x)(x
2+x+1)= (x
2+2x+1−2x−x)(x
2+2x+1−x)=((x+1)
2−3x)((x+1)
2−x)
Teraz rozłóż na 4 nawiasy
18 paź 17:55
nikka: rozwiązanie Ani nie jest poprawne...
rozkład na czynniki to przecież sama napisałaś w p.s − nie rozumiem zatem co chce nauczycielka
? inny sposób?
18 paź 17:56
Grześ: Wg mnie mogło chodzić o rozkład bez kwadratów, co napisałem w poście wyżej
18 paź 17:57
nikka: być może
18 paź 18:02
Palinka28: hmm no właśnie też mi się wydawało, że to jest dobrze, ale ona chce innego rozwiązania.Dziekuje
za propozycje
18 paź 21:37