asia: Obwód równoległoboku wynosi 56cm ,a jego boki różnią sie o 2cm.oblicz długość boków.
proszę o pomoc.
z góry dziękuje.te zadanie mam mnieć na jutro.
4 sty 17:28
Eta:
2a=2b= 56 /: 2
to
a+b=28
a-b= 2
--------
2a= 30 to a =15 to b= 28 - 15 = 13
odp; a= 15 cm b= 13 cm
4 sty 17:40
anmario:
............................
/ /
/ /
/ / b
/ /
/....... ................ /
a
O=56 cm - obwód równoległoboku
Wzór na obwód O=2a+2b, więc musi być 2a+2b=56
Musi też być a=b+2 bo boki różnią się o dwa cm.
Jest więc do rozwiązania układ równań:
2a+2b=56
a=b+2
Z którym, mam nadzieję, dasz sobie radę
4 sty 17:42