nierówności trygonmetryczne
_Em_(: Rozwiązać nierównośc. Proszę o pomoc.
1.
sin2x ≤ 2sinx
2.
18 paź 16:41
_Em_(: prosze:((
18 paź 18:07
_Em_(: Help me pleas!
18 paź 19:01
Godzio: algebraicznie czy graficznie ?
18 paź 19:08
_Em_(: hm algebraicznie

a ja sobie wyniki zaznacze na wykresie
18 paź 19:09
Godzio:
sin2x ≤ 2sinx
2sinxcosx − 2sinx ≤ 0
sinx(cosx − 1) ≤ 0 ⇒ cosx − 1 jest zawsze ≤ 0 wiec trzeba tylko ustalić kedy
sinx ≤ 0
x ∊ (−π + 2kπ, 2kπ)
co do drugiego musisz dać mi chwilkę
18 paź 19:18
_Em_(: A możesz mi jescze powiedzieć czemu sin2x to jest 2sinxcosx?

Bardzo proszę
18 paź 19:25
Godzio: taki wzór jest
sin2x = 2sinxcosx
sin2x = sin(x + x) = sinxcosx + sinxcosx = 2sinxcosx
Co do 2 nie mogę na nic konkretnego wpaść hmmm
18 paź 19:29
_Em_(: a można pomnożyć obustronnie przez x czy nie?
x w tym przypadku jest większe od zera czy nie?
18 paź 19:34
Godzio: jeśli już do x
2 bo właśnie nie wiemy czy wieksze czy mniejsze

chodź można na początku stwierdzić że dla x > 0 jest to sprzeczność bo
cosx − 1 ≤ 0
18 paź 19:36
_Em_(: Hm no to tamto sobie odpuszczam

Musze wymyślić jeszcze tylko jedno

Może masz jakas prosta nierówność?

tylko nie tego typu: sinx>1
18 paź 19:52