rozwiąż równania
jjj3: POMOCY proszę
| | 3x+5 | | x−2 | | 3 | |
b) |
| − |
| = |
| |
| | 2x+3 | | 2x−3 | | 2 | |
18 paź 16:30
Bogdan:
Określ założenia i przemnóż równania przez wspólny mianownik.
18 paź 16:33
jjj3: a mógłbyś napisać rozwiązanie bo coś mi nie wychodzi
18 paź 16:35
Bogdan:
Nie, to Ty napisz swoje rozwiązanie, poszukamy błędów
18 paź 16:44
jjj3: sorry ze nie pisałam ale miałam problem z netem
| x+2 | | x(2x−7) | | 4*x(x+2) | |
| − |
| − |
| =0 |
| x(x+2) | | x(x+2) | | x(x+2) | |
i nie wiem jak wymnożyć licznik w trzecim ułamku
18 paź 17:09
Grześ: Wpisz wszystko na jedną kreskę i uprzednio określ założenia, żeby mianownik nie był zerem.
Wykonaj całą góre i porównaj do równości z zerem
18 paź 17:13
jjj3: | | x+2−2x2−7x−4x2+8 | |
czyli |
| =0 |
| | x(x+2) | |
tak?
18 paź 17:14
Grześ: tak
Teraz, albo wcześniej musiałeś podać założenia. Po podaniu założeń, porównaj licznik do zera i
"próbuj" grupować wyrazy lub korzystaj z gotowych twierdzeń
18 paź 17:16
jjj3: −6x2−6x+10+0
i teraz delte?
18 paź 17:19
xxx: tak tylko równanie trzeba napisać w postaci −6x2−6x+10=0
18 paź 17:27
jjj3: delta ma wyjść 69?
18 paź 17:40
jjj3: ?pomocy
18 paź 18:06
cykorek matematyczny: Δ=b²−4*a*c
;czyli ,jeśli
ax²+bx+c=0 gdzie mamy : a= −6 ,b=−6 ,c=10 to jest to:
Δ=(−6)²−4*(−6)*10= policz. .Potem liczysz pierwiastki x₁ i x₂
18 paź 18:17
jjj3: mam jeszcze jedno pytanie jak mam coś takiego:
to jak z tego policzyć pierwistki
18 paź 18:23
jjj3: HELP!
18 paź 18:34