błędy
Krola: Mam problem z tym zadankiem.
Oblicz błąd względny i bezwzględny każdego z podanych przybliżeń:
9.50≈10
199≈200
Pomóżcie..
18 paź 16:07
Bogdan:
A − liczba dokładna
a − przybliżenie liczby A
Błąd bezwzględny Δ = |A − a|
| | Δ | | Δ | |
Błąd względny δ = |
| , można również δ = |
| * 100% |
| | A | | A | |
18 paź 16:15
Bogdan:
Teraz sama wykonaj obliczenia i podaj wyniki, sprawdzimy.
18 paź 16:16
Krola: Mi wyszło : ad.1 : błąd bezwzględny : −0,50
błąd względny : −0,53
ad.2 : błąd bezwzględny: −1
błąd względny : −0,50
Dobrze to rozumuję?
18 paź 17:04
Grześ: ale czemu wszędzie masz wynik ujemny, jak jest brana wartość bezwzględna z różnicy

Zastanów
się
18 paź 17:06
Karola: Właśnie nie byłam pewna co do tych minusów. Dzięki
18 paź 17:16