...;/
ZUZANNA:

Pomóżcie. ; /
1) Dla jakiej wartości x odcinka KL jest równoległy do podstawy BC trójkąta ABC?
[patrz rysunek u góry]
2) Dany jest trójkąt prostokątny ABC o przeciwprostokątnej AB. Wyznacz wysokość CD, mając
dane:
a) |AB|=6, |BC|=8
b) |AB|=
√5, |BC|=
√3
c) |AB|=4, |BC|=2
18 paź 15:02
voltage: 2c
Trzeci bok możesz wyliczyć z Pitagorasa. Wyjdzie 2
√3 I teraz podstawiasz do wzoru na
| | a*b | |
wysokość w trójkącie prostokątnym: h= |
| |
| | c | |
a i b analogicznie
P.S.W a jest błąd, bo z tych oznaczeń wynika że przeciwprostokątna jest krótsza od
przyprostokątnej
18 paź 15:52
voltage: | | 2x | | x−1 | |
W pierwszym musi być spełniony warunek z tw. Talesa, czyli np. |
| = |
| |
| | 9 | | x | |
Z tego wychodzi równanie kwadratowe i trzeba wyliczyć pierwiastki.
18 paź 15:57
ZUZANNA: ma być:
a) |AC|=6, |BC|=8
b) |AC|=√5, |BC|=√3
c) |AB|=4, |BC|= 2
18 paź 17:09
ZUZANNA: ok już zrobiłam
18 paź 17:20
ZUZANNA: a jak to 1.?
18 paź 17:22
ZUZANNA: mi nie wychodzi to pierwsze zadane ; /
jak to ma być?
18 paź 17:35
kurwa: bic sie chcesz
2 paź 15:53