d
sama: hej! mam prośbę. rozwiąże mi ktoś to zadanie?
Z wieży o wysokości h=45m zmierzono kąty α=60o, β=30o, jakie tworzy ta wieża z liniami pod
którymi widać oba brzegi rzeki.Jaka jest szerokość rzeki x i jaka jest odległość y wieży od
brzegu rzeki.
18 paź 14:03
Godzio: narysuj rysunek zaznacz kąty i użyj odpowiednich funkcji trygonometrycznych, jesli nie bedziesz
umiala to narysuj mi tu rysunek chociaz to Ci pomogę
18 paź 14:05
sama: nie wiem jak to narysowac
18 paź 14:13
Godzio:
| | 45 | |
tg30 = |
| ⇒ x = ... |
| | x + y | |
18 paź 14:26